На днешното си заседание Министерският съвет е взел решение да предложи да бъде премахната процедурата за получаване на българско гражданство срещу инвестиции в страната. Въпросът бе повдигнат след като се появи информация, че в свой доклад Европейската комисия ще порицае България, Малта и Кипър именно заради тези възможности.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи новината пред журналистите след заседанието.

„Говорим за тези, които са т. нар. „бързи инвестиции“ – даване на право на пребиваване срещу пари и последващо гражданство. Направен е аналази на икономическата ефективност и работната група е отчела, че при действието на този закон няма такава ефективност“, поясни министърът.

Министър Караниколов уточни, че предложението за отмяна на текстовете не е свързано с препоръките на ЕК по отношение на злоупотребите с българско гражданство, тъй като работата по него е започнала още преди година.

От 2013 г. до сега българско гражданство по процедурата за инвестиции са получили едва 50 души, сред които граждани на Русия, Египет и Пакистан. Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова уточни, че на никоя държава не се дава предимство.

Припомняме, че проверка на ДЕБАТИ.бг установи, че освен България, Малта и Кипър още много други европейски държави имат практика да предоставят паспорти или „Златни визи“ срещу инвестиции.

Според експерти тази практика се е доказала като добра, тъй като увеличава приходите в страната, а някои държави като Гърция и Кипър дори имат намерение да разширят програмите си в тази насока.

Според българското министерство на икономиката обаче тази практика няма икономическа ефективност.

„На 15 февруари миналата година беше назначена междуведомствена работна група, която да анализира даването на право на пребиваване, а след това с ускорена процедура евентуално и на българско гражданство по Закона за българското гражданство на така наречените „бързи инвестиции“, обясни министър Караниколов, като уточни, че това са инвестиции в държавни ценни книжа, акции или в доверителни сметки.

Той подчерта, че текстовете не засягат инвеститорите, които реално се занимават с производство и създават работни места в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук