Премиерът Кирил Петков по време на инспекцията на ТЕЦ „Брикел“
Премиерът Кирил Петков по време на инспекцията на ТЕЦ „Брикел“

Държавата затваря ТЕЦ „Брикел” заради „умопомрачителни” нарушения. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков на съвместен брифинг с министъра на околната среда Борислав Сандов, цитиран от БНР.

Днес Петков коментира, че никой няма право да замърсява въздуха, а ТЕЦът ще бъде затворен до отстраняване „на тези огромни пропуски в тяхната дейност. Нарушенията, които са установени, са умопомрачаващи“, каза Петков.

Вицепремиерът и екоминистър в оставка Борислав Сандов съобщи данни от извършената проверка в „Брикел“ от Регионалната инспекция по околна среда, от Инспекцията по труда, от Центъра за опазване на общественото здраве:

„По отношение на серен диоксид достигнаха максималните си нива и не можаха да измелят по-високото от това, защото емисиите до сградата бяха като емисиите при комина. Сиреч, трябва ни друг тип техника, с която обикновено се мерят емисии на комин, за да измерваме емисиите в условия, в които трябва да работят български граждани там“.

Освен това Сандов призова службите да изснят кой е действителният собственик на ТЕЦ „Брикел”, тъй като в момента е известно само едно име – Рой Кенеди, за когото никой не знае нищо.

„Всички в района твърдят, че реалният собственик е г-н Христо Ковачки. Това е и човекът, който е консултант на предприятието“, отбелязва Сандов/

Има и допълнителни аспекти, докладвани днес пред министрите: „Конфликт на интереси или потенциално опъване на чадър върху това предприятия през последните години. Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа. И, както става ясно, е една от причините България да бъде осъдена в Европейския съд в Люксембург заради високите нива – трайно на серен диоксид в този регион“, каза още Сандов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук