електрически стълб

Кражбите на ток през 2022 г. са повече от потреблението на град като Перник за два месеца, съобщиха от „Електрохолд“. От януари до 20 декември дотаксуваната електроенергия е в размер на над 22 млн. киловатчаса.

Общо 86 процента от незаконното потребление се извършва от домакинства, а 14 на сто – от стопански клиенти, пише БТА. Въпреки това количеството на открадната електроенергия на двете групи е почти равно заради по-голямата консумация на бизнеса.

Един от последните големи случаи на нерегламентирано използване е от 13 декември 2022 г. Екипи на компанията са открили манипулация на електромер на хотел в близост до Рилския манастир. Проверката е била осъществена съвместно със служители на МВР.

Друг скорошен случай на нерегламентирана употреба е в сервиз на голяма верига за бяла техника в София. В сградата е открито голямо перално помещение, което се е захранвало от нелегално изграден трафопост в подземните етажи. Дотаксуваната електроенергия е 1,4 млн. киловатчаса.

Анализите на ЕРМ Запад показват, че най-голямо незаконно потребление е регистрирано в ресторанти и заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), бизнес офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19). Общо за 2022 г. дружеството е установило кражби от 445 стопански обекти, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия.

През последните години набира популярност нерегламентираното използване на електрическа енергия за отглеждане на растения с марихуана и добив на криптовалути. Тези дейности са високо енергоемки и дружеството търпи огромни загуби.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук