кадилак ататюрк

Автомобилът „Кадилак“, модел 1935 г., използван от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, е реставриран след петгодишна работа, съобщават турските медии.

Генералният щаб на турската армия е работил в сътрудничество с Федерацията за ретро автомобили, за да бъде реставриран кадилакът. Ататюрк официлно се е возил с него от 1936 до 1938 г.

Автомобилът е демонтиран и изнесен от мавзолея на Ататюрк Анъткабир през 2018 г. и е закаран в Истанбул, припомня телевизия НТВ. По време на петгодишния процес на реставрация редица части за автомобила са внесени от САЩ.

След като бе цялостно реставриран, автомобилът бе върнат в турската столица. Той ще бъде изложен отново в Анъткабир по случай 100-годишнината от основаването на Република Турция.

Процесът на реставрация на този автомобил отнел много време заради пандемията и забавяния при намирането на оригиналните му части. Това обясни Кемал Акел, ръководител на проекта за реставрацията на кадилака.

Акел каза, че автомобилът е бил използван от наследниците на сестрата на Ататюрк в южния окръг Хатай до 60-те години на миналия век.

Лимузина марка „Линкълн“ също е била ползвана от Ататюрк. Тя е произведена през 1935 година. Автомобилът е брониран и пълната реставрация е отнела на специализиран четиричленен екип две години и четири месеца.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук