2018г. вече наближата, а с нея идват и някои нови тенденции в храните. Ще останете изненадани от част от питиетата, които ще може да вкусите през следващата година, сочат прогнозите на Whole Foods. Флоралните влияния, като цветя и лавандула, все повече ще достигат до чайове и сода, докато все повече хора ще влагат пудри за ухапване – а дори и натрупани гъби – в глазури и други напитки според хранителната верига. В солидния свят на храната, творческите вегетариански опции ще бъдат най-важното.

Ето пет от прогнозираните тенденции в храните за 2018г. на Whole Foods:

Напитки с добавка от гъби

2018 храна

Някои сортове гъби отдавна се използват в хранителните добавки, за да поддържат имунната система или да повишат нивата на антиоксиданти. През следващата година очаквайте да видите разновидности на гъби като рейши, чага и кордичепс, които ще бъдат довабка в кафе, шоколад, бульони и чай, предлагани като начин за насърчаване на здравословното хранене.

Растителна храна, която замества месото

тенденции в храненето

Тъй като все повече хора се придържат към растителна диета, технологичната индустрия се гмурва в начини да донесе на трапезата ни безмесни продукти, които обаче имат същият вкус като на месото. През следващата година очаквайте повече вегетариански бургери. Нововъведенията включват суши, използващо домат вместо риба тон и десерти без млечни продукти, които обаче получават кремообразна текстура чрез научно манипулиране на ядките.

От стъбло до корен

храна 1

2018 ще бъде годината, в която спрете да изхвърляте стъблата на морковите или други части от зеленчуците, които по-рано сте считали за боклук. Вместо това ще ги превръщате в изтънчени блюда, в които дори динените кори ще намират място.

Супер прах

храна 11

Може и да сте прекарали години в разбъркване на протеинови прахове, но 2018г. ще ви донесе носи вкусове под формата на същата консистенция – като например спирулина, зеле, кореноплодни или билки.

През следващата година ще се наблюдава набиране на популярност на напитки, приготвени на базата на куркума, докато прахообразни продукти, като матча, корен от мака и какао все по-често ще намират място в напитките.

Флорални аромати

храна 55

Ако сте забелязали скок в употребата на лавандула през последната година, то тази тенденция ще се запази. Whole Foods прогнозира увеличение на популярността на хибискуса и розата, наред с другите ботанически вдъхновения.

Други тенденции в областта на хранителните продукти, попадащи в списъка с 10-те тенденции за следващата година на Whole Foods, включват компании, предлагащи по-голяма прозрачност относно произхода на храната, ръст в употребата на подправки и продукти от Близкия изток, бум в интереса към газираната вода и други.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!