По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) най-много болни от грип за първата десетдневка на новата година – 209 на 10 000, е имало в Перник и в Пазарджик. Заболеваемостта в Пловдив и София е 120 на 10 000, което е характерно за ранната есен, информира в отговор на запитвания на медиите проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Грипът е опасно заболяване. Циркулацията започна в началото на декември. Сега 85% от щамовете са Б, което е нещо нехарактерно.

Какви са разликите между грип и настинка? Проф. Кантарджиев разяснява тези разлики. Те са строго определени от Световната здравна организация.

Преди всичко грипът започва внезапно. В рамките на два-три часа губиш сили, болят те мускулите, ставите, направо не можеш да станеш от леглото. Има главоболие, обикновено суха, непродуктивна кашлица, тежест в белите дробове и гърлобол, страх от светлината – болки в очите. Когато всичко това е придружено от висока температура – 38 и над 38 градуса, тогава говорим за грип, уточнява професорът.

Това, което неправилно се нарича настинка, са вирусни заболявания през зимния сезон. 1/3 от гърлобола, сухата кашлица са коронавируси. Аденовирусите са много чести през зимния сезон, причиняват хремите и гърлобола. По начало, когато възрастен човек го боли гърло, това обикновено е вирусна инфекция. Когато дете обаче го боли гърло, е много е вероятно да има бактериална инфекция, затова трябва консултиране с лекар, казва още проф. Кантарджиев.

Директорът на НЦЗПБ подчертава, че когато предстои или вече има грипна епидемия, най-важни са личните меркина обществено място кашляйте не в ръката, а в кърпичка, така разпространението на вируса е по-слабо. Миене на ръцете, ползване на маски, които се сменят на 2 часа и половина. Който е болен, особено вкъщи, трябва да носи маска, за да предпази останалите, пояснява специалистът.

По думите му, тъй като грипът е тежко заболяване, „хубаво е културният човек от големия град да е говорил с личния си лекар и когато се явят такива симптоми, поне да му се обади задължително по телефона“. Защото неспециалист може да се обърка – може да е бъбречна криза или някакво друго заболяване.

„Съветвам колегите и предварително да говорят с хората, да казват на колкото може пациенти какво трябва да правят при грип, как да пазят себе си и околните, защото не е най-хубавото в голям град, когато имаш симптоми на грип, да тръгнеш по градския транспорт и да се редиш на опашка в ДКЦ-тата за преглед“, обръща внимание проф. Кантарджиев.

При грип най-честите усложнения са бактериалните пневмонии. Какво се случва, как да разпознаем усложненията?

На 4-ия, 5-ия ден от грипа, ако се смени характерът на симптомите-храчките станат гнойни, появят се бодежи и болки в гръдния кош, винаги трябва да се търси лекар, защото това е може би бактериалната пневмония, която се лекува с правилно изписани антибиотици

Хубаво е лекарят, който проследява своите пациенти, когато след грипа се яви такова бактериално усложнение, вече да е взел мерки, да е взел материал за микробиологично изследване – било то за уроинфекция, било то за пневмония“, подчертава директорът на НЦЗПБ.

Антибиотиците не са лекарства за начално лечение на грипа, нито са средство и против температура, разясняват неизменно специалистите, подчертава го и проф. Кантарджиев. Антибиотиците, при това правилно изписаните антибиотици, имат място, както вече бе подчертано,  само за овладяване на евентуалните бактериални усложнения, които могат да възникнат след няколко дни.

При грип с ясно изразени остри симптоми, задължително до втория ден трябва да се започне терапия с антивирусни препарати – с ударна и точно разписана схема на терапията, припомнят инфекционистите. Антивирусните препарати атакуват самия грипен вирус, а не симптомите, които той причинява.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!