Как да се предпазим от жегите?

При наблюдаваните в последно време изключително високи температури е важно да се сетим за всички онези съвети, които чуваме всяка година и да се опитаме да се придържаме към всеки един от тях.

Най-важните неща, които трябва да правим при толкова високи температури са:

  • да не се излагаме продължително на слънце,
  • да пием повече течности,
  • и най-важното – да поставим здравето си на първо място.

Един от най-често даваните съвети, най-вече от нашите родители, е да избягваме да излизаме в следобедните часове. Това, разбира се, не е случайно. Тогава слънцето е най-силно и при продължително излагане може да почувстваме дискомфорт. Ако все пак ни се наложи да сме навън по това време, е препоръчително да избираме маршрути с повече сянка.

За да се предпазим от жегите е важно да заложим и на дрехи в светлата гама. Тъмните цветове привличат слънцето, а това никак не е добре при температури надхвърлящи 38-40 градуса.

Носенето на шапка с широка козирка също помага за боренето на жегите.

Бутилката с вода в ръката е задължителна, докато сме навън, но и хидратацията преди излизането в жегата не трябва да се подценява. Препоръчително е да се консумират около 2-3 литра течности, когато термометрите показват над 35 градуса.

Важно е да напомним, че приемът на алкохолни напитки в горещото време стресира организма и може да бъде опасен – да доведе до прилошаване и в някой случаи до загуба на съзнание. Поради тази причина в горещите летни дни е важно да консумираме алкохолните напитки с мярка.

Трябва да внимаваме и каква храна консумираме. Препоръчително е да се ядат по-леки храни като плодове и салати, а не тежка и мазна храна.

Важен съвет за всички, които използват климатик за охлаждане в горещините, е да не намалят температурата твърде много, например на 18 градуса, защото при излизане от затвореното помещение на температури над 35 градуса, рязката температурна разлика няма да бъде в полза на вашето здраве.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук