Президентът на Беларус, Александър Лукашенко, чието управление често е описвано като „последната европейска диктатура“, си позволи да направи немислимото в съвременна Европа – атакува пътнически самолет. Невероятното до вчера действие, стресна не само Европа, а и целия свят, тъй като подобно нещо не се е случвало дори по време на епохата на СССР.

Какво се случи

На 23 май, самолет на Ryanair превозващ цивилни граждани от Атина до Вилнюс, кацна принудително в Минск, след като по разпоредба на Лукашенко, е бил преследван от военен изтребител.

Поводът, макар и все още неофициално, е ясен – на борда е пътувал известният в Беларус и съседните страни Роман Протасевич, 26-годишен журналист, съосновател на платформата „Нехта“ (Nexta), който е отявлен критик на Лукашенко. Протасевич беше задържан веднага след кацането на самолета. Срещу него са повдигнати обвинения за предизвикване на масови безредици в Беларус, като включително е обявен за международно издирване заедно с колегата си Степан Путило, който се намира в Полша.

Първоначално, преследването на цивилния полет, е оправдано със сигнал за бомба. Тази версия обаче се оказа неправдоподобна, тъй като екипите пристигнали на мястото на инцидента, съобщават, че не е открито взривно устройство.

Новината потресе не само Европа, но и света, тъй като действията на беларуския президент спокойно могат да бъдат определени като държавен тероризъм.

„Авиационно пиратство“

Така определи принудителното отклоняване на полета ирландския външен министър Саймън Коуни пред държавната телевизия RTE.

„Не можем да позволим този инцидент да остане само с предупреждения или силни заглавия в пресата. Мисля, че трябва да има истински санкции, които да бъдат наложени“, добави той.

Реакциите в Европа

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че трябва да се проведе международно разследване на инцидента.

„Трябва да се проведе международно разследване на инцидента, за да се установят всички нарушения на международното авиационно право“, се казва в заявлението на Борел, публикувано в понеделник на сайта на Съвета на ЕС. Според Борел действията на беларуските власти „създават риск за безопасността на пътниците и членовете на екипажа“. Ръководителят на европейската дипломация отбеляза също, че настоящата ситуация ще бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 24-25 май в Брюксел. „ЕС ще разгледа последиците от тези действия, включително предприемане на мерки срещу виновните за инцидента“, заключи той.

„Ще има последствия след „всяко всяко нарешение на правилата за международния въздушен транспорт“, написа в „Туитър“ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Световна реакция

Ръководителят на комисията по външни работи на Сената на САЩ Боб Менендес, заедно с колеги от Чехия, Латвия, Германия, Литва, Ирландия, Полша и Великобритания, излязоха с изявление по повод инцидента с аварийно кацане на самолета на Ryanair в Минск и призоваха за забрана на всички полети над Беларус.

„Призоваваме Международната организация за гражданска авиация (ICAO) незабавно да разследва това очевидно нарушение на свободния транзит между държавите и заплаха за авиацията“, се казва в изявление, публикувано от пресцентъра на Менендес.

Законодателите призовават за спиране на членството на Беларус в ICAO и „забрана на всички полети над Беларус, включително полети до и от страната“ в очакване на разследване.

Освен това съобщението съдържа препоръка към страните от НАТО и ЕС да наложат санкции срещу Минск и да прекратят способността на беларуските власти „да използват Интерпол и други международни организации за по-нататъшни атаки срещу демокрацията в Европа“.

Остава да видим докъде ще стигне Лукашенко. Почти сигурно е, че Роман Протасевич, както и приятелката му, задържана заедно с него, ще бъдат подложени на тормоз в ареста. Най-важният въпрос, обаче, е какво ще направи Европа, за да спре своеволията на беларуския президент, които продължават с години. Защото вече е явно, че декларациите не са достатъчни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!