Линейка откара пребития българин във ВМА
Линейка откара пребития българин във ВМА. Снимка: БГНЕС

Жестоко пребит беше снощи в Охрид 21-годишният Християн Пендиков, секретар на организацията „Цар Борис Трети“. Македонски гражданин с българско самосъзнание.  „Тук няма място за предатели като теб“ – с тези думи е атакуван първоначално вербално, а след това и физически. Тази вечер той беше докаран в София с правителствения „Фалкон“ и настанен във ВМА със счупена долна челюст, фрактура на костната структура на синусите и други травми. Състоянието му е сериозно. Ще се наложи вероятно операция.

След инцидента институциите у нас реагираха адекватно и показаха ангажираност със случая. Определиха го като „типична проява на омраза“ и настояха властите в Скопие да вземат превантивни мерки. Сезирани са партньорите на България в ЕС и НАТО.

На среща в МВнР бе извикан посланикът на Република Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска. Протестна нота връчи заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

Тя изтъкна, че са нужни спешни, конкретни и целенасочени мерки, които да гарантират преодоляване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Република Северна Македония. Заместник-министър Петрова допълни, че това е въпрос, който ще продължи да бъде от първостепенно значение за България. Необходимо е изграждане на ефективен механизъм за защита на българите в Република Северна Македония и страната ни е готова да работи в партньорство със Скопие в тази посока, отбеляза още тя.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пък проведе спешен телефонен разговор с колегата си в Скопие Оливер Спасовски.

Демерджиев поиска да бъде информиран своевременно за хода на разследването на тежкия криминален инцидент. От своя страна колегата му пое ангажимент случаят да бъде разрешен. Властите в Македония са задържали трима души за нападението над Пендиков

„Такава омраза не трябва да има“, заяви българският вътрешен министър. Демерджиев призова силите на реда в съседната ни държава да не допускат подобни случаи в бъдеще. Той даде като пример усилията на българската полиция за запазване а обществения ред при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград.

Двамата министри се договориха за реализирането на двустранна среща в най-кратък срок.

„Очакваме този път правосъдието да си свърши работата. В последните седмици в социалните мрежи регистрираме голяма агресия спрямо местните българи. На няколко пъти реагирахме с искане до местните власти да вземат конкретни мерки, за да намалят това напрежение“, заяви пред БНР посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов. По думите му българи, които се декларират като такива в РСМ, са дискриминирани, маргинализирани, стигматизирани.

„Това е основният проблем и той трябва да бъде решен. Иначе европейската интеграция на РСМ трудно ще се осъществи. Ако няма наказание, радикализацията продължава“, допълни Ангелов. Според него проблемът се корени в десетилетията антибългарска пропаганда, заложена в учебниците.

Парламентът ще изслуша във вторник служебния министър на външните работи Николай Милков във връзка с поредния случай на физическо посегателство над българи и български граждани в Република Северна Македония.

След този фрапиращ случай на омраза институциите ни трябва да реагират твърдо и да използват всички механизми, за да накарат Скопие да спазва правата на българското малцинство. Иначе подобни инциденти ще има и в бъдеще.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук