Израе
Снимка: БТА

Израелски самолети са бомбардирали Газа и Ливан в отговор на палестински ракетен обстрел. В четвъртък палестинските фракции в Южен Ливан са изстреляли 34 ракети към северозападен Израел –  най-големият трансграничен бараж след войната между Хизбула и Израел през 2006 г.

В продължение на няколко часа, страховете от разрастване на конфликта между двата заклети врагове, които се сблъскват на различни бойни полета в Близкия изток през последните месеци, бяха повече от основателни.

Войната в сянка между Израел и Хизбула се фокусира върху долините на Южен Ливан и небето на Северен Израел, но този път въздушни удари бяха извършени и в Сирия и Ирак,и дори до водите край Йемен, където Хизбула има широко присъствие.

Как започна настоящият кръг от насилие?

В сряда палестинските групи, сред които и Хизбула, се разгневиха от израелската полицейска атака в джамията Ал-Акса в Йерусалим, третото най-свещено място в исляма. Нападението се проведе на фона на нарастващото насилие на Западния бряг, съвпадащо със свещения за мюсюлманите Рамадан, с началото на еврейския празник Пасха и с формирането на най-дясното и антиарабско правителство в историята на Израел през декември.

Какво казва Израел за ударите в Ливан?

Израелските отбранителни сили много внимаваха в реториката си да не би да въвлекат Хизбула в конфликт, който нито една от страните не иска, особено в този момент. Но готовността на Израел да приеме неправдоподобната позиция, че Хизбула не е знаела, или не е могла да контролира палестинския ракетен обстрел, е показателна. В противен случай напрежението би могло да ескалира.

Какво е Хизбула?

Хизбула е най-могъщият недържавен играч в Близкия изток. Организацията е създадена е преди около 40 години в долината Бекаа в Ливан като опора на присъствието на Израел в Ливан, въпреки че бързо се противопоставя на самото съществуване на своя върл враг. Групата е финансово и политически подчинена на своя поддръжник, Иран, и е най-важната ръка на външнополитическата проекция на Иран в Близкия изток. Нейни членове са шиитски мюсюлмани, които регионалните сунитски лидери смятат за предизвикателство за собствените им амбиции – дотолкова, че са готови да се сближат с Израел, за да се борят със заплахите на Хизбула.

Как събитията в Сирия са свързани с кризата?

Израел многократно е атакувал цели, свързани с Иран в Сирия. Иран, чрез подставени лица, включително Хизбула и сирийската армия, често използва сирийски бази за контрабанда и складиране на части за системи за прецизно насочване и за внос на дронове, които биха могли да се използват за борба с Израел. Борбата с тези заплахи е  грижа на израелската армия и доведе до няколко хиляди въздушни атаки в Сирия за последните години. Понякога членове на Хизбула са убивани, което повишава напрежението по границата. Смята се, че най-малко петима членове на Хизбула са били убити в Сирия по време на въздушни удари през изминалата седмица.

Какво се случва в Газа?

Палестинските фракции в Газа са подложени на натиск да отговорят на насилието в Ал-Акса, като ракетите, изстреляни към Южен Израел, се смятат точно за това. Но  израелският отговор изглежда не предвещава разрастване на конфликта.

Какво предстои?

Засега заплахата в Южен Ливан и Северен Израел изглежда е отминала. Израел е доволен да се придържа към шарадата, че Хизбула не е участвала в ракетните удари в четвъртък. А Хизбула няма да обърне внимание на израелските атаки срещу палестинците. Сблъсъците обаче, бяха сигнал това колко близо може да бъде реалната война.

Текстът е публикуван в „Гардиън“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук