Джорджа Мелони
Източник: БТА

Лидерските умения на Джорджия Мелони в ЕС по време на срещата на върха на Г-7 и по време на срещата за мир в Украйна, затвърдиха ролята й на водеща фигура в Европа. По време на двудневната среща за мир в Украйна в Швейцария, италианският премиер се захвана директно с Владимир Путин с набор от предизвикателни забележки. Тя постави ултиматум на руския лидер – приемете мира сега или ние ще ви принудим да го приемете на бойното поле.

В съобщение до Кремъл Мелони каза:

„Да защитаваш Украйна означава да защитаваш международния ред, основан на правила. Важно е да обединим всички усилия за защита на Украйна. Ако Русия не се съгласи с условията на мира, ние ще я принудим да се предаде.“

Позицията беше приветствана от украинските политици. Антон Геращенко, бивш съветник на украинското правителство, го нарече „наистина мощно изявление“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза на срещата на върха, че Киев ще проведе мирни преговори с Русия, ако Москва се оттегли от цялата украинска територия. Той обаче изрази съмнение, че президентът Путин някога ще прекрати войната доброволно. Зеленски смята, че руският му колега трябва да бъде спрян „по всякакъв начин“, независимо дали с военни или дипломатически средства.

В края на двудневната среща на върха беше приет заключителен документ, който обвини Русия за широкоразпространените страдания и разрушения от войната. Въпреки това, няколко от присъстващите страни, сред които Индия, Южна Африка и Саудитска Арабия, отказаха да го подпишат. Именно това провокира и забележките на Мелони.

Повече от 90 държави и международни организации присъстваха на първата по рода си среща за войната в Украйна. Русия не беше поканена, а нейният най-голям поддръжник Китай не присъстваше. Предстои втора среща на върха за мир, която може да се проведе преди президентските избори в САЩ през ноември.

Мирната среща на върха започна един ден след като Владимир Путин предложи свой собствен план за прекратяване на огъня, който изисква фактическата капитулация на Украйна като условие за преговори. Той поиска от Киев да се откаже от амбицията си да се присъедини към НАТО и да изтегли силите си от областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, за които претендира Русия.

Мелони го определи като „пропаганда“, а премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обвини Путин, че „това е фалшив разказ за желанието му да преговаря“.

В неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският лидер не изключва преговори с Украйна, но добави, че ще са необходими гаранции, за да се гарантира тяхната достоверност. Другото изискване е Зеленски да не участва в тях.

Междувременно, според източници от НАТО, Русия търпи „астрономически“ загуби на фронтовата линия в Харков. Това потвърдиха и самите руски войници, чрез видеозапис. Антон Андреев, руски войник от пета рота на 1009-ти полк, съобщи, че само 12 от 100 войници в неговия батальон са все още живи. Осъждайки условията на фронта, той заяви пред камерата: „Просто ни посичат. Изпращани сме под картечници, под дронове на дневна светлина, като месо. А командирите просто викат „напред и напред“.

Поведението на италианския премиер Мелони е изключително интересно, защото чрез ултиматума, който даде на руския президент Владимир Путин, тя показа, че е истински проевропейски лидер и ще ръководи една европейска Италия. Това неминуемо разочарова проруските партии е Европа, към които спада и българската партия „Възраждане“, които непрестанно пропагандират, че едва ли не всички крайнодесни или националистически партии на континента са с пропутинска насоченост. Но Мелони доказа точно обратното, че е италиански патриот и крайнодесен националист, но не и путинист. А това е голямата разлика между патриотите у нас и тези в западните страни – едните защитават интересите на собствените си държави, а у нас се защитават руските интереси.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук