На пленарното заседание в четвъртък, 30 юли, депутатите ще гласуват окончателно предложението за разширяване на кръга от стоки и услуги, които да се облагат с по-ниска ДДС ставка.

Туристическият бранш загубил пари

Идеята идва от „Обединени патриоти“ и е аргументирана със загубите за туристическия бранш по време на епидемията от коронавирус. Как намаляването на данъка за алкохолните напитки ще помогне на туристическия бранш обаче не е особено ясно.

А с подкрепата на коалиционните партньори от ГЕРБ вече получи одобрението на Комисията по бюджет и финанси.

Председателят на Комисията Менда Стоянова обаче отново отказа да гласува в подкрепа на новата серия по-ниско ДДС, но съпартийците ѝ го подкрепиха на второ четене.

Новите текстове предвиждат с 9% данък да се облагат нискоалкохолните напитки – вино и бира, както и услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз.

В последния момент към тази група бяха добавени още фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища и други.

Мярката ще действа до края на 2021г.

Мярката ще бъде временна и ще действа в подкрепа на бизнеса от 1 август тази година до 31 декември 2021 година.

В рамките на заседанието депутатите ще обсъдят и предложеният от опозицията проект на решение за създаване на временна анкетна комисия, която да проучи придобиването от Българската банка за развитие на акции от капитала на Първа инвестиционна банка.

Засега няма точни изчисления каква ще бъде щетата за бюджета при новата серия намалено ДДС. Вече бе прието, че от 1 юли с по-ниска ставка се ползват кетъринг услугите и сервирането на храна и безалкохолни напитки в заведенията, бебешките стоки и книгите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!