Детска онкологична болница в Румъния
Снимка: БТА

Детска онкологична болница ще има Румъния от есента на 2023 г. Тя ще включва 9 нива, 187 легла и 5 операционни зали на площ от 12 000 кв.м. Лечебното заведение е първото в страната, изградено изцяло с дарения. 350 000 физически лица и 7000 компании прегръщат каузата на асоциация “Дари живот” и заедно успяват да съберат 43 милиона евро за 10 години. В мащабната дарителска кампания се включва дори хеви метъл групата Металика.

Зад проекта, който в Румъния често наричат “Болница на надеждата”, стоят Оана Георгиу и Кармен Ускату – основателки на Асоциация “Дари живот”. Провокирани от историята на 17-годишния Драгош, болен от левкемия, и водени от желанието да помогнат, двете жени започват да търсят всякакви начини за набиране на средства. “Така научихме за данъчно облекчение, чрез което компаниите могат да дадат 20% от данъка си печалба по определен проект на някое НПО. Започнахме да убеждаваме хората, че то съществува. Беше толкова “куул”, че хората не вярваха, че наистина го има”, споделят Оана и Кармен в интервю за БТА.

Първият човек, който ги подкрепя е стар клиент на Оана. Той дарява 10 000 евро. До декември 2009 г. събраните средства вече са 100 000 евро. През 2010, с помощта на творческа агенция, Оана и Кармен правят мащабна кампания за компании и физически лица. Успяват да съберат 1 милион и 100 хиляди евро за четири месеца. Подкрепа от румънската държава обаче няма.

„Имаше моменти, в които дори поставяше спънки. В началото беше трудно с бюрокрацията и с разрешението за строеж и всичко, което означава документация от румънската държава. Проблемът на румънската държава не са парите, с които да прави болници, а че плановете, намеренията й не минават от хартия към действие”, разказват Оана и Кармен.

Наскоро те са провели разговори с министерството на здравеопазването, както и с премиера Николае Чука и са получили обещание за подкрепа.

“Преди всичко бихме искали да ни позволят да помогнем, да подобрим нещата. Това е и което предлагаме. Да изградим болница, друг вид здравни услуги, мениджмънт. Румъния има нужда от промяна в здравната си система. Вероятно нужда, каквато имате и вие в България”, коментират основателките на Асоциация “Дари живот”.

Те са готови да помогнат на страната ни със знание и опит за изграждането на детска болница.

“Ако в България има НПО, което може да предложи да направи това, което ние направихме тук, със сигурност можем да споделим опит. Вероятно българската държава трябва да се обърне към консултанти от чужбина. Можем да им дадем препоръки”, категорични са Оана и Кармен.

Детската онкологична болница ще е първата в Румъния, в която дете, болно от рак, ще има достъп до мултидисциплинарно лечение. В лечебното заведение в Букурещ ще бъдат правени операции, радиотерапия, химиотерапия, консултация с кардиолог, със стоматолог. Проектът е реализиран и с помощта на специалисти от Нидерландия, Йордания и Испания.

“Това е първата педиатрична болница в Румъния, в която се взима под внимание и родителят. В стаите има две легла, падащи от стените, които са предвидени за родителите. Това е първата болница, в която сме мислили много и за емоционалната част. За детето. Има места за игра. Градина. Кино салон. И мини обсерватория на върха. Нещата трябва да бъдат организирани така, че човек, след като е влязъл в болница, да продължи да се чувства като човек“, споделят основателките на Асоциация „Дари живот“.

Източник: Мартина Ганчева/БТА

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Румънците са обединени, гледат на запад, а не на изток като нас, страната им се развива бързо, магистрали, индустрия, строителство, често минават през Румъния, навсякъде виждаш строителни площадки, когато пресечеш Дунава в Румъния, усещаш разлика в цивилизацията, от за съжаление за нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук