алкохол, вино

„Ако виното изчезне от човешките творения, в здравето и в съзнанието ще възникне пустота, далеч по-страшна, отколкото всички изстъпления, които му се вменяват във вина“ – Бодлер

Някои нишови пазари на вино и потребителски модели се променят бързо. Други тенденции продължават с години или десетилетия. Основните сили, които „накланят везните“ за виното, включват загриженост за околната среда и намаляване на емисиите на въглероден диоксид, „автентични“ и натурални вина, вкусовете на младите, промени в опаковките и форматите, намаляване на въздействието на ковид пандемията и разнообразието на сортове грозде и региони.

Миналата, 2022-а, година породи множество тревоги в света на виното. Редица региони бяха сполетени от изгаряща жега, рекордна суша, пролетни слани, градушки или горски пожари. Те напомниха на лозарите за ужасната заплаха и огромната цена от изменението на климата. Някои предвиждат още по-голямо „еко безпокойство“ през 2023 г. Но тези климатични явления само правят лозарите и потребителите по-иновативни и адаптивни.

У нас проблеми също не липсваха. Някои от тях изкараха лозаро-винарите на протести. Бизнесът продължи да апелира за национален винен бранд „България“. Целта му е  да подпомогне разпознаваемостта на страната ни и популяризирането на родните вина. А Министерство на земеделието обеща да продължи работата по национална стратегия за сектора.

Вследствие на ковид пандемията и растящата инфлация, потребителската кошница се свива и виното остава извън нея. Преходният остатък на вино от миналата година в Европа е над 50 процента. В България – около 35 процента, според данни, цитирани от аграрния ни министър Явор Гечев.

Въпреки финансовото безпокойство от страна на производителите, проблемите с веригата за доставки и увеличаването на транспортните и енергийни разходи, секторът върви напред. Както пише „Блумбърг“, на изложението „Future Drinks Expo“ в Сан Франциско през май миналата година беше отправен поглед към мястото на технологиите в бъдещето на виното в лицето на роботите. Те вече са в лозята – берат грозде, плевят и подрязват. А скоро ще работят и по ферментирането на малки партиди грозде в избите.

Ето какви ще бъдат тенденциите в света на виното през настоящата година според експерти:

Според проучване на „Форбс“, сред винените тенденции за 2023 г. е все по-засилващата се роля на онлайн пазаруването и социалните мрежи. Много производители намират нови клиенти чрез „Инстаграм“ (Instagram), „Фейсбук“ (Facebook), „Ютуб“ (YouTube) и един от най-големите хитове напоследък – „ТикТок“ (TikTok). Те изтъкват това като добър метод за привличане на по-младите поколения, което ще бъде от решаващо значение за дългосрочния успех на индустрията.

Освен това по-младите потребители харесват сладки вина. Така че експертите вещаят по-голямо търсене за по-качествените и по-изразителни сладки (и ароматни) вина.

Нови сортове вина

От друга страна, изменението на климата тласка винопроизводителите да преосмислят местоположенията на лозята и да засаждат отново сортове, устойчиви на климата. Поради изменението на климата и продължаващия фокус върху уелнеса, потребителите клонят към винарни, които поддържат практики за опазване на околната среда. Такива, които обръщат внимание на цялостното здраве чрез биодинамично земеделие. Това дава възможност на по-малко известните винарни да излязат на преден план въз основа на практики за устойчиво земеделие и по-млади поколения, заемащи лидерски позиции.

Същевременно пазарът за вина, произведени от стари лози, се разширява и много европейски производители започват да подчертават тази характеристика, която представлява „лозарска съкровищница“ в по-сухи райони като Испания, Португалия, Гърция, Южна Африка, Южна Франция и Италия.

Глобалното затопляне добавя и нови региони към световната винена карта. Сред тях са Англия, Нидерландия, Полша.

Все повече се затвърждава и тенденцията за безалкохолните вина. Тя не е нова, но специалистите очакват на пазара да излязат по-качествени предложения. Неотдавнашно проучване, проведено в 10 държави от IWSR Drinks Market Analysis, е установило, че продажбите на напитки без и с ниско съдържание на алкохол през 2022 г. са надхвърлили 11 милиарда долара спрямо 8 милиарда долара през 2018 г. Това все още е нишов пазар. Организацията прогнозира, че консумацията на винени напитки без и с ниско съдържание на алкохол ще да се увеличат с една трета до 2026 г.

Според „Sommeliers Choice Awards“ популярността на розовите вина, включително пенливите, е наистина голяма. Те ще продължат да бъдат любими на потребителите, но вълнението и растежът в сегмента може да намалеят. Все пак „Форбс“ отбелязва, че докато шампанско, кава и просеко ще продължат да се радват на популярност, сред пенливите вина ще се появи и нов играч – „Франчакорта“, който ще достигне до нови, любопитни пиячи на вино.

В полза на потребителите, през декември 2023 г. влиза в сила задължително етикетиране на хранителната стойност на всички вина, продавани в Европейския съюз, а Бюрото за данъци и търговия с алкохол и тютюн към Министерството на финансите на САЩ обяви, че обмисля подобен ход.

Екологични вина

Преосмислянето на стъклената бутилка се превърна в основен приоритет за далновидните винарни, ангажирани с намаляване на въглеродните емисии. Производството и транспортирането на една бутилка вино представлява цели 68% от въглеродния отпечатък на целия продукт. Затова много производители очакват алтернативните опаковки да увеличат дела си през следващата година. Ще могат да се намерят повече изискани вина от среден клас, продавани в алтернативни опаковки като кутии.

През 2022 г. „Шато Галупе“ в Прованс представи лесно за пиене „Номад розе“. То е в плоска кутия, изработена от рециклирана пластмаса, която е 10 пъти по-лека от нормална бутилка. „Тaблaс крийк винярд“ (Tablas Creek Vineyard) в Калифорния поставя своите вина от по-нисък клас в 3-литров найлонов плик в кутия, чийто въглероден отпечатък е с 84 на сто по-малък от този на четири стандартни стъклени бутилки. Досега обаче най-голямо намаляване на въглеродния отпечатък в сравнение със стъклените бутилки (90 процента) предлага 1,5-литров плик за вино, без кутия около него, който започва да набира популярност в Европа.

Космически вина

Нека не забравяме и как в края на 2019 г. европейската компания за космически изследвания „Спейс карго ънлимитид“ (Space Cargo Unlimited) и нейната мисия WISE (Vitus Vinum in Spatium Experientia) изпратиха 320 лозови резници от мерло и каберне совиньон (и бутилки от „Шато Петрус“) до Международната космическа станция за едногодишен престой. Целта беше да се открие дали стресът от микрогравитацията и космическата радиация може да направи лозята по-издръжливи. Когато се върнаха на Земята през 2021 г., някои от резниците бяха засадени в района на Бордо във Франция. През 2022 г. изследователите сравниха тяхното развитие с контролни лози, останали на Земята. Досега изглежда, че „космическите лози“ са по-устойчиви на високи температури и болести и се нуждаят от по-малко вода – основни фактори за адаптиране към изменението на климата. Но какъв ще бъде вкусът на вината, ще разберем тази година, когато изследователите съберат първата им реколта от грозде и създадат пробни вина.

Източник: Ирена Величкова: БТА

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук