електричество ток реформи
Снимката е илюстративна

В началото на студения период на преден план излиза въпросът- с какво най-евтино мога да се отоплявам тази зима?

„Отговорът на този въпрос зависи от регулаторната рамка, но в момента е най-евтино да се отопляваме на ток. Причината е, че цените на електроенергията се поддържат изкуствено ниски. Либерализацията на електроенергийния пазар обаче ще започне рано или късно. И това е правилното, за да се даде възможност на хората да инвестират в по-добри климатици, термопомпи и други“, заяви пред Би Ти Ви директорът на програма „Енергетика“ в Центъра за изследване на демокрацията Марти Владимиров.

„По принцип отоплението с природен газ е най-ефективно и дълго време беше предпочитано от мнозина. С последните кризи при газа обаче нещата се промениха. Към момента най-неефективно е отоплението с парно“, добави Владимиров.

„Нещо важно трябва да знаят хората- недостиг на електроенергия не може да има. Разигравали сме всякакви сценарии, няма как да останем без ток, защото не само произвеждаме голямо количество, но и внасяме. Понякога даже вносният ток ни излиза по-евтино, защото често той е произведен от зелена енергия“, добави той.

Владимиров е категоричен, че зелената енергия е най-евтина и ние спокойно може да заменим голяма част от енергията от въглищните централи и от атомната централа с енергия от ВЕИ. При зелената енергия скъпа е началната инвестиция, след това добиването на енергия е евтино, защото слънцето и вятърът са безплатни, обясни експертът.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук