Емилия Милчева
Емилия Милчева Снимка: "Дойче Веле"

Колко му трябва на чужденец в България, за да бъде задържан като съмнителен тип – да е смугъл на вид, с брада, да не говори български и да излиза от гората. Заради такива характеристики “храбреци” от родопското село Храбрино извършили “граждански арести” на младежи с “мигрантски” физиономии, които били на разходка в планината.

В тази наглед комична история обаче ксенофобията е плашещата. Местни хора задържат принудително други хора, които не извършват престъпление – просто влизат в населено място – само защото външният им вид буди враждебност.

Плодовете на страха и омразата

“Мигрантите” се оказали чуждестранни студенти от Медицинския университет-Пловдив, който предлага програми за обучение на английски език, каквито имат и другите медицински вузове – и това не е случайно. По данни от Националната карта на висшето образование в България, публикувана през януари 2024 година, 57,4% от студентите в направление “Медицина” са чужденци, а в “Стоматология” техният дял е 46%. Преобладават студентите от Гърция, Великобритания, Украйна и Германия, но има и от Турция, Косово, Северна Македония и др.

Полицейската патрулка, която пристига в Храбрино, изяснила недоразумението, причина за което се оказват страховете и омразата, разпалвани в обществото, а и езиковата бариера – задържаните не говорели български, а будните граждани – английски.

Wannabe героите

Въпреки че до сблъсъци в Храбрино не се е стигнало и всички участници в случката са живи и здрави, първите медийни публикации свидетелстват, че в района се е разразил същински лов на хора. Първо били “заловени” седем, а в последвалото издирване, включително с лични автомобили в цялата вилна зона – и останалите. Местни твърдят, че задържаните били от “бежански лагери в страната”. Пред bTV Асен Хаджиев от Храбрино обяснява: “Тука на моста бяха – ходят надолу-нагоре, ама, не можах да видя накъде отидоха. Някъде в оная вилна зона са ходили. Обикалят, приятел, крадат всичко, чувате ли ме?! Много е напечено положението в България“.

Толкова е “напечено”, че никой от мигрантите не иска да остане тук, а търси път – легално или нелегално, на Запад. По данни от януари шестте бежански центъра в България са запълнени на 75%, настанени в тях са 2563 души.

Издевателства над по-слабите

Случаи, в които мигранти да са нападали жители на селата, през които преминават, не са регистрирани в България, нито на кражби, но това не пречи на жителите на Храбрино да гледат на тях като на потенциални престъпници и да се боят.

В действителност е обратното. В първата бежанска вълна от изток групи граждани, също и ловци, извършваха “граждански арести” на нелегални мигранти край границата с Турция. Или ги ограбваха до шушка, по разкази на самите потърпевши. Петър Низамов-Перата от “Цивилни отряди за защита на жените и вярата” дори беше разпространил видео от задържането на мигранти край граничната бразда, връзвайки ги със “свински опашки”.

България е пълна с wannabe герои, издевателстващи над по-слабите от тях. Гражданското е да почистиш общата градинка пред блока, да помогнеш с доброволчество или дарение за добра кауза, да организираш местната общност за смислено дело. Защо не и задържане като в русенското село Пиргово. Миналия юни пиян шофьор дрифтирал край местното училище, наблизо е имало деца, той бил агресивен и заплашвал. Местни хора го задържали до идването на полицията, по-късно е установено, че е с 2.8 промила алкохол в кръвта – спасили са и неговия, и нечии други животи. В този случай граждани са задържали временно някого, когото са видели да престъпва закона, шофирайки пиян. Но какво престъпление са извършвали продавачите в уличен магазин, които лидерът на “Атака” Волен Сидеров нападна през 2015 г., буйствайки за техния “граждански арест”…

Медицинският университет в Пловдив

В България правна дефиниция на граждански арест няма. Но дори и в САЩ, където се допуска, повечето хора ще ви кажат, че най-добре е да оставите полицията да си свърши работата и да се обадите на 911 – защото може да се сблъскате с граждански иск за незаконно задържане.

Страховете завземат територии

Корените на гражданските арести са в средновековна Англия, когато пазителите на реда и сигурността не достигали и гражданите били призовани да се включат в преследване на заподозрени в престъпление, докато те не бъдат задържани и предадени на шерифа. Когато обаче европейските колонизатори пренасят този принцип в Америка, тази либерална традиция взема ужасяващ обрат заради расистки уклони, обяснява пред Fastcompany.com проф. Джейсън Опал, професор по история в университета McGill. Например бели мъже патрулират в отряди, за да ловят избягали роби или проверяват за пропуски всеки роб, който е извън плантацията на господарите си.

Може ли гражданин, който не е обучен да прилага законите, да задържа – и така да съдейства за наказването на предполагаеми престъпници? Ами ако предполагаемите престъпници не са такива и е сгрешил, навреждайки на невинен? Едва ли някой иска да предположи какво би се случило, ако някой от “задържаните” студенти беше хукнал да бяга, дали пък нямаше да го преследват с колите…

Защо гражданската съвест в България не се буди от някои неща

Гражданската съвест в България се разбужда не от купищата боклуци, с които са заринати пътища, паркове, улици, гори и затлачени – реките, не от дилърите край училища и в дискотеки, не от полицаите, които охраняват спокойствието на престъпници, а от неколцина млади мъже с бради, които не изглеждат като да са от територията (и едва ли биха искали да останат на нея).

Ако утре обаче жителите на Храбрино се окажат без личен лекар, което си е съвсем реална ситуация, и някой тъмнокож, с брада, завършил в България чужденец дойде да ги лекува, дали ще го изгонят…

Публикацията е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук