референдум Украйна

По времето на комунизма и в България, и в бившия Съветски съюз се провеждаха избори. Само че те не показваха волята на народа, а капризите на поредния български или съветски комунистически диктатор.

По-възрастните граждани си спомнят, как тези избори винаги завършваха с резултат около 95% в полза на комунистическата партия, като за тези резултати се разпространяваха безброй вицове. Разбира се никой не вярваше в тях.

От птичи поглед се вижда, че така наречените „референдуми“ в украинските окупирани територии имат същото посткомунистическо и съветско изражение. И за по-неуките наблюдатели е ясно, че такъв резултат може да бъде постигнат само по два начина – или чрез пълно фалшифициране на изборния процес или под дулото на автоматите. В Украйна бяха използвани и двата начина.

Остава спорно защо в този случай московската върхушка не направи поне бегъл опит да завоалира нагласените резултати с малко по-правдоподобни цифри. Според окупационната руска администрация след преброяване на гласовете за влизане в Русия в самопровъзгласилата се Донецка народна република са гласували 99%, в Луганската народна република – 98%. В Запорожието повече от 93% са били заявили, че искат да станат част от Русия, а в района на Херсон – над 87%.

Това най-вероятно означава че Путин и Москва изобщо не се интересуват нито от мнението на украинците, нито от мнението на руснаците, нито от мнението на демократичния свят, който извън всякакво съмнение, няма да признае тези резултати.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук