Мадяр
Командирът Мадяр с едно от "птичетата" си. Снимка: YouTUBE

Езикът е живо, променливо същество. При резки движения в обществото езикът реагира, превърта се и по свой начин започва да мисли. Мислейки, езикът на обществото ражда нови думи, фразеологизми, идиогеми, идеологеми, парадокси, а някои думи придобиват ново значение.

Нека професионалните филолози и лексиколози изчисляват кое може да накара езика най-рязко да реагира и да се нагоди към обстоятелствата. Вероятно първото е техническата революция (или еволюция, все едно).

Второто обаче, поне според мен, е войната.

Този кратък текст не е само за филолози и лексиколози. Нито за военни експерти и блогъри. Той е за нормални хора, притежаващи критическо мислене. Посвещавам го на моите преподаватели от Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“, които ме научиха да мисля критически. Аз и преди това мислех критично, но не знаех какво е критическо мислене. Преподавателите ми в университета ме научиха – кога нарочно, кога без да искат. Проф. Клео Протохристова и доц. д-р Младен Влашки (тогава беше асистент, а ако още не е професор, значи е от мързел) определено го правеха нарочно. Освен това повечето от моите университетски преподаватели имаха чувство за хумор, което е безценно качество.

Между свистенето на танкови снаряди, ракети, мини и куршуми из територията на суверенната държава Украйна, нападната от чудовището, нарекло себе си Руска федерация, нека се опитаме да бъдем лексиколози.

През 1949 г. година англичанинът Джордж Оруел публикува зловещата антиутопия „1984“. В нея той формулира т. нар. „новговор“ – на този език се говори в онова общество, измислено от Оруел и доста подобно на комунистическото. Затова книгата беше забранена в България и Русия. Излезе чак по времето на перестройката на Горбачов и стана хит.

Странно, но факт – създавайки антиутопията си за тоталното насилие над личността, Джордж Оруел няма предвид точно СССР и соцлагерът. Но тукашните партийци, забранявайки книгата, всъщност бягат като негонените гузни. Пишейки романа, Оруел се тревожи от варианта Англия да влезе в подобен ужасяващ и абсурден сценарий. За тази възможност предупреждава той в „1984“.

Неговото предупреждение се сбъдна, в края на краищата. Не в Англия, дори не в победената Германия. В СССР, в соцлагера и в България обаче 45 години се оформяше новговор с думи като райсъвет, колхоз, совком, генщаб, енергопром, пионерчета, октомврийчета, минздрав, госпромпищснаб…

Тук ще предложим и обясним някои нови думи и фрази, които войната роди:

 • Двестаци, тристаци (изписва се 200х и 300х, произнася се двухсотых и трьохсотых) – евфемизми, въведени от Кремъл и отбелязващи съответно убити и ранени на фронта. Идва от „груз (товар) 200“ и „груз (товар) 300“; нищо незначещи цифри, които трябва да скрият страшните думи. (Пример: „Днес дадохме 820 двестака край Бахмут“). Към тях по време на войната беше добавено 500х – отказващи да воюват, още по-страшна дума за Москва.
 • Концерт на Кобзон – украинска иронична фраза, указваща пътя на руския кораб и войниците окупатори. Съветският певец Йосиф Кобзон почина през 2018 г. и се славеше като заклет фен на режима на Путин, за което получаваше най-висши държавни награди. (Пример: „400 окупатори отидоха на концерт на Кобзон.“)
 • Кацапи(общо название на окупаторите) Стара украинска дума, означаваща „козли“. Идва отпреди времето на Петър Първи, когато руските боляри ходели с дълги, мърляви бради, за разлика от спретнатите запорожки казаци.
 • Орки(пълчищата руснаци, заливащи Украйна) – от филма „Властелинът на пръстените“. Думата, впрочем, не само се използва масово от украинците и бойците от въоръжените им сили. Произнасят я често и политиците в Киев, включително президентът Володимир Зеленски. И нямат предвид чудовищата от сагата на Дж. Р. Р. Толкин.
 • Мордор(Москва и Русия като цяло) Пак от „Властелинът на пръстените“, където Мордор (Черната земя) е столицата на Саурон – владетеля на Злото.
 • Минусиране – нов глагол, означаващ унищожаване на врага. На украински звучи „минусовали“. (Пример: „Днес минусирахме 150 орки.“)
 • Рашизъм, рашисти – по аналогия с фашизъм и фашисти, но с английското произнасяне на държавата Русия (Раша). Думи, които се използват често и в западните медии, отразяващи войната.
 • Калпак – бойната каска на масово въоръжение в руската армия, особено при мобилизираните. Представлява металната каска от съветско време, облечена с дунапрен и маскировъчен брезент. В интернет има доста видеоклипове, в които яки украински бойци смачкват въпросната каска с юмручен удар. За тяхна чест – никога не го правят, докато тя е на главата на пленения руснак. Срещу куршуми и шрапнели тази каска помага точно толкова, колкото и един овчи калпак.
 • Аналоговнет – руското оръжие. Фразата идва от хвалбите на кремълските пропагандисти, които в началото на агресията обявяваха бодро, че Киев ще падне за 3 дни, защото руската армия имала оръжие, на което „аналогов нет“ (няма аналози). Украинците просто преместиха интервала между двете думи една сричка по-напред, което ние няма да направим тук, защото не е прилично.
 • Пакетиран – мъртъв, изпратен обратно в чувал. Украински блогъри и политолози най-сериозно и редовно призовават руснаците във видеообращения: „Не идвайте на нашата земя, защото ще трябва да се връщате пакетирани, а ни свършват чувалите.“
 • Бавовна (укр., буквално „топка памук“) – кълбата дим, които се носят из въздуха, когато бъде взривено летище в Крим, танк край Соледар или оръжеен склад в Белгород.
 • Дегенерал (Суровикин, Дворников и др.) – иронично допълване на чина на руските командващи, чиито имена още преди агресията срещу Украйна бяха известни от войната в Сирия – Суровикин като „Генерал Армагедон“, а Дворников като „Касапина от Алепо“ заради жестокостта, с която сриваха сирийски градове до основи.
 • Джага-джага, бада-бум! – звукоподобия, с които се отбелязва поредният удар върху руска бронирана техника. Подигравателните фрази бяха вкарани в употреба от офицера с позивна Мадяр. Началник на отряд момчета, които бомбардират от дроновете си руския агресор в Донбас, Мадяр се отличава с люто чувство за хумор и редовните му видеосводки от фронта повдигат бойния дух на украинските защитници. Не си крие лицето, снима с телефона и всеки път, когато влезе в командния блиндаж, поздравява момчетата с джойстиковете така: „Привет, опасни! Кои са най-опасните?“ „Ние сме опасните“, отговарят дружно те, също без да крият лицата си. „Ще правим ли днес джага-джага?“, бодро пита командирът. „И още как! – отвръщат момчетата. – Но ще добавим и малко бада-бум“…
 • Цукерки(укр., захарчета) Още една дума от Мадяр. Така той и екипът му наричат мините, които пускат с дронове по танковете на руската армия. За пехотата ползват подарунки (подаръчета). А ротата дрон-майстори съвсем официално се нарича „Пташки Мадяра“ (Птичетата на Мадяр).

В началото на войната защитниците на Киев и Харков водеха почти партизанска война. Нямаха достатъчно танкове и оръдия, с които да спрат агресора. Няколко държави обаче спешно ги снабдиха с противотанкови устройства. От този ден нататък в Украйна много новородени кученца взеха да получават имена като Байрактар и Джавелина. Очаква се в най-скоро време кучешкото потомство да бъде кръщавано Леопард, Чалънджър, Абрамс и т.н., да не говорим колко Хаймарс-и вече джавкат из украинските дворове. И това ако не е ирония…

Джордж Оруел измисли новговор на английски, който се нуждаеше от превод, за да го четем по време на перестройката. Войната в Украйна ражда нови думи и фрази, звучащи почти на български и нямащи нужда от превод. Изписват се чрез азбука, създадена по нашите земи. Не знам дали е повод да се гордеем с този факт. Още повече, че азбуката на учениците на Кирил и Методий днес се използва лица като Путин, Медведев, Соловьов, Скабеева, Симонян… Без да плащат авторски права.

Езикът не е виновен за нищо. Той може да бъде ползван и с добра цел, и за всякакви гадости. Както и религията. Но кой е виновен за факта, че съм принуден да пиша текстове, подобни на този? Във всеки случай не и аз.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук