Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока. Това стана ясно по време на брифинг в Министерството на енергетиката. По думите на министър Александър Николов всички предложения подлежат на обсъждане в Министерския съвет, както и на допълнителни дискусии по темата.

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тримесечие на 2022 г. Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои с най-висока консумация на енергийни ресурс”, заяви Николов.

Николов съобщи, че в предложението за подпомагане ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар.

„Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от ден напред за месец юли. Това ще рече 185 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва”, съобщи още той.

Общият ресурс за компенсации вероятно ще надхвърли 1,5 милиарда лева, съобщи още Николов.

Преди това той обяви, че 15% е ръстът в производството на електроенергия в България, а 4% е ръстът на консумация.

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”, заяви министърът на енергетиката.

„С всички замесени контрагенти обсъждаме средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до значително по-висока степен на прозрачност и предвидимост както за производителите, така и за потребителите”, посочи още той.

„Немислимо е системният регулатор, както и ЕРП-тата да търгуват и закупуват технологичните си разходи ден напред. Ще бъдат предприети инициативи, така че тези разходи да са съобразени с КЕВР и да има дългосрочни договори, които ще се случват прозрачно”, добави Николов.

Той беше категоричен, че тези технологични разходи няма да бъдат под шапката на търговски дружества.

Относно увеличението и в цената на парното за столичани, министър Николов каза: Меко казано странно е, че „Топлофикация София” продължава да е едно най-ниско ефективните дружества. Той призова във възможно най-кратки срокове да се предприемат стъпки за оздравяване на дружеството.

Министърът на енергетиката съобщи още, че от догодина у нас ще има завод за производство на соларни панели. „Инвестицията ще надхвърли 150 млн. евро. Целта е от догодина у нас да се произвеждат панели с капацитет от минимум 1 гигават, като това по възможност ще бъде бързо разширено”, посочи той.

По думите му се проучват и възможности за съхранение на електроенергия, както и партньорства за бърза реализация на проекти, свързани с т.нар. „умни мрежи”.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук