• Последният тест може да се окаже най-голямата провокация на Пхенян тази година.

Сeверна Корея проведе 18-тия си и може, би най-провокативен ракетен тест за тази година, в нощта на понеделник срещу вторник. Ракетата прелетя над най-северния остров на Япония, един месец след размяната на заплахи между американските и севернокорейските лидери.

Ракетата, чието изстрелване беше потвърдено от висши военни от Пентагона и Южна Корея прелетя 1 678 мили (окло 2 700 км.) над остров Хокайдо, за около 14 минути преди да се раздели на три части и да се разбие в Тихия океан.

Японската армия не се опита да свали ракетата, но предупреди намиращите се в района, да вземат предпазни мерки.

Японският министър-председател Шинзо Абе заяви пред медиите във вторник, че правителството предприема необходимите стъпки за защита на гражданите, по думите му, от „безпрецедентната, сериозна и гибелна заплаха“. Според репортаж на интернет медията „Дипломат“,  севернокорейска ракета, уж със сателитно изстрелване,  е прелетяла над Япония през 1998-ма. Изданието пише,че тези действия са в противоречие с обявения от страна на Пхенян мораториум на ракетните опити. Макар че той спря да действа още през 2006-та, с изключение на неуспешния си опит от 2009-та, Северна Корея не е изстрелвала ракети над територията на Япония.

В последно време, севернокорейски ракети са се разбивали в японски териториални води и това е водело до протест от страна на Токио, но нищо повече.

Въпреки всичко, решението на Северна Корея да изстреля ракета директно над територията на Япония, след осемгодишното прекратяване, е важно. Въпросът, който остава отворен е –  при положение че Пхенян има дързостта да изстрелва ракети над населени места, е: какво ще се случи, ако те паднат над някой град или село и предизвикат човешки жертви? По някаква причина може да стане грешка, която да доведе до криза.

От друга страна – Япония би могла да свали ракета, която представлява заплаха за населението й или за това на ключов съюзник, но е факт, че досега не го е правила. Причината за това може да е свързана с високия риск от провал и много кратък период за вземане на подобно решение. Трябва да си зададем и въпроса дали въобще Япония може да реагира на подобн заплаха.

От известно време е ясно, че Северна Корея може да изстреля ракети над територията на Япония. Да не забравяме, че през май Пхенян, изпробва балистична ракета със среден обсег на височина от 1300 мили (2092 км.), която се разби на няколкостотин мили от брега на Северна Корея. Вероятно идеята на теста е била да се демонстрира обсегът на ракетите, без да се отправя директна заплаха към съседите.

Тогава експерти коментираха пред „Ройтерс“, че ако беше излетяла нормално, обсегът й би би около 2 500 мили (  4 023 км.) и би засегнал територията на Япония. През юли Северна Корея демонстрира още технологични предимства, тествайки ракети, за които анализаторите сметнаха, че могат да достигнат американска територия, изчислявайки обсега им на 6 500 мили 10 461км.

Затова посланието от последния тест, е по-скоро политическо, отколкото технологично. В този смисъл то е насочено главно към Съединените щати. Наскоро, президентът Доналд Тръмп коментира, че според него Ким Чен Ун е започнал да взема под внимание исканията на САЩ за ограничаване на опитите с ракети. Е, очевидно Тръмп греши. Това временно спиране беше до петък, когато САЩ и Южна Корея проведоха ежегодното си съвместно военно учение, смятано от Пхенян за провокация. ( Припомняме, че по време на подобни учения в миналото, Северна Корея е тествала ракети. ) Дотолкова, доколкото ракетата не мина в близост до Гуам, американската територия в Тихия Океан, която беше заплашена от Ким, говори, че той внимава с провокациите си и не иска директна конфронтация със САЩ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук