Днес се проведе заседанието на Министерския съвет, като основните теми, които бяха разисквани в началото, бяха свързани с мерките, предприети покрай коронавируса. Ето какво каза премиерът Бойко Борисов:

 • Борисов: От сутринта имахме среща с Академията на науките, водещи професори, не само за облекла, маски и това, което вчера имахте възможност да видите. Искам да знаете, че и с европейските програми, и с наше съфинансиране, институтите какво правят в момента.

 

 • Борисов: Когато водехме преговорите и днес закупуваме десетки хиляди маски, се оказа, че никъде няма активен въглен. Оказа се, че нашият институт, който е съфинансиран от държавата и европейски програми с 24 млн., са разработили активен въглен и го има.

 

 • Премиерът прекъсна професорката от БАН, която обясняваше за маските: Благодаря ти, веднага след Министерски съвет, ‘дет се вика докато изпиете едно кафе, с Емо Караниколов и министър Ананиев, и с Жени, ще направите връзка с тези български компании, които произвеждат маски, за да може да имаме няколко типа маски и за населението, и за служителите по администрациите, частните заводи и всичко останало.

 

 • Българска фирма е разработила микро мулекула за обработка на коронавируси от различни типове, която в момента има много положителни резултати от лабораториите, в които са ги изпратили за сертификация. Премиерът е поел ангажиментът да съдейства с контактите си на европейско ниво, за да бъде ускорена процедурата по изпитване на тази микро молекула. Борисов каза: Днес в 18 часа българско време имаме извънреден Европейски съвет, само че ще го проведем по интернет, както вчера с колегата Нетаняху, премиерът на Италия, на Унгария, канцлерът на Австрия, на Румъния, на Кипър. Днес в 18 часа премиерите и президентите в Европа ще проведем, с ЕК, ЕП и ЕС. 130 милиона евро ще поискаме, за да оборудваме допълнително полицаите в случай на тежка миграционна криза, ако има. Ще търсим варианти. Ако може директно да се поръчат от Германия, или ако може, самата ЕК или Германия да ни ги предостави. Ако се пусне обществена поръчка, ще изкара две години, докато ги доставят. Втората тема и до тогава искам да ги имам всички тези данни, за да запозная колегите. Ще помоля Урсула фон дер Лайен, чрез комисаря, който е по вашия ресор, да влезете веднага връзка, за да може да се финансира, ако трябва, допълнително. Въобще, това, което е иновативно, нашите лаборатории правят. Благодаря на всички професори, които работят. Виждате, че освен чисто физическите защити, се надявам утре най-късно да започне производството, защото в момента минават тестовете. Искам и щабът да ги види за последно и да каже, че това е, което трябва и вече български заводи започват да произвеждат облеклата. Нощес граничарите задържаха първия опит за спекула и контрабанда, въпреки забраната ни, на 7 500 маски, да се изнесат от България. Така че, максимално да се затегнат границите. Другото много важно – маските днеска чакаме и защитните облекла, които професорът Мутафчийски ми е искал. Два тира трябва да дойдат от Турция довечера, на базата на нашата… това е един жест на приятелство от страна на Турция към България, защото те имат забрана за износ на такива защитни облекла. Изкупуваме днес МЗ всички налични маски, за да се раздадат на служителите и не искам да спират – нито земеделските, нито социалните служби – да им се подадат необходимите неща, за да не спират да работят. Повтарям: няма смисъл от истерия, всичко това го правим, за да могат хората да са максимално спокойни.

 

 • Министър Вълчев говори за дезинфекцията в училищата. Борисов отговори: Едно училище да остане, ще е проблем. Затова резервът е тук, деблокирайте каквото е необходимо, да отива към производителите. С учителите как децата се грижат за хигиената. Като казваме, че трябва да се мият ръцете, да им осигурим необходимите средства. Така че, 24 работа искам по тази тема, за да може като мине грипната ваканция за вируса Б 1, това да продължи.

 

 • Борисов се обърна към ген. Венцислав Мутафчийски: Не може ли в Европа да уеднаквим тези тестове? Испанският дава отрицателен, английският дава положителен резултат. Ние затова казваме, че има 8 съмнителни проби, защото единият тест така, другият – така. Младен Маринов вика: Очаквам, както преди години очаквахме с приятелката ми тогава тестът за бременност. Така се бил притеснявал тогава, като сега.

 

 • Премиерът накара ген. Мутафчийски довечера да присъства на видео конферентната връзка: Довечера ще дойдеш и ти в 6 часа, защото това сертифициране на тестовете за цяла Европа, за да може като излезеш и кажеш „това е” да знаем, че ЕК или ЕС казва „това е тестът”.

 

 • Ген. Мутафчийски говори за диференциране на мерките, като според него в зоните, които не са засегнати от коронавируса, няма смисъл от по-крути мерки. Премиерът Борисов обобщи: Сиреч можем да разрешим театри и кина, където няма, през място, ако се продават… Събери гилдията и обясни (обърна се Борисов към министъра на културата Боил Банов). Ние взимаме нашите решения единствено и само въз основа на препоръките, които ни дава този кризисен щаб, защото считаме, че там са най-добрите специалисти и това, което ни предложат, ние го приемаме, защото не сме доктори, на пълното доверие, което имаме в тях. Така че, Банов, събираш ги и казваш: „Не аз, аз искам да има театри и затова толкова дотираме”. Вчера чух една глупост, че сме спрели театрите, за да не плащаме дотация. А бе ние плащаме десетки милиони дотации за 50 или 100 хиляди, или за 200, това ли е целта? Толкова лоши хора не съм виждал. Предлагат, ние изпълняваме. Защото това са хората, които разбират, ако искаме хората да са спокойни.

 

 • Ген. Мутафчийски каза, че не са препоръчвали спирането работата на държавните учреждения. Борисов се обърна към министрите: Затова ги проверете. Да излизат и да казват на хората да стоят на опашката на метър и половина – два един от друг. И всички служби трябва да продължат да работят. Само от горивата сривът ни е 15%. Губиме вече, вследствие на кризата от коронавируса, в света за милиарди, но ние вече започваме да губим десетки милиони. Защото потреблението пада. И ще се вкараме, за света говоря, и довечера това ще го обсъждаме с колегите, в такава тежка стопанска или финансова криза, че трудно ще излезем от нея. Виждате какво става с борсите и горивата – всичко е производно след това.

 

 • Борисов: Резервът да има готовност, каквото е необходимо, фирмите, които искат да си купят спирт… За училищата и детските градини по друг начин. За другите учреждения, където по специален ред се прави и можем да го контролираме, но по училищата – не.

 

 • Борисов се обърна към представителите на медиите, на които бяха раздадени маски и им беше измерена температурата още на входа: Благодаря, че спазвате тези мерки, защото ето тук сме 150 души, колкото в един театър.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!