Асен Василев и Бойко Борисов

В условията на предизборна кампания престрелките межу „съюзниците“ в управлението продължиха – този път по темата за финансите на държавата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов удобно коментира само част от изказването на финансовия министър Асен Василев по отношение на тегленето на нов дълг. Той заяви, че не бил уведомен за подобно решение, въпреки че тегленето на нов дълг е заложено в гласувания от парламента бюджет за 2023 година.

Според гласуваните текстове Народното събрание даде зелена светлина на

правителството да поеме до 7.5 млрд. лв. нов дълг.

Ние като некоалиция до този момент не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми, коментира днес в Търговище на предизборна среща с привърженици и симпатизанти на ГЕРБ Борисов, цитиран от БТА.

Теменужка Петкова, която е член на бюджетната комисия в парламента, също заяви, че не била наясно с намеренията на правителството.

Аз съм член на бюджетната комисия и за мен беше неизвестно, че има такова намерение. Причината е състоянието на бюджета. И една от основните причини, въпреки че не се казва истината, е, че има неизпълнение на приходите и то основно приходите от ДДС на Агенция „Митници“, каза Петкова.

Тя припомни, че по време на управлението на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов бюджетът винаги е бил на излишък, „благодарение на разумната фискална политика, която нашите правителства водеха„.

От своя страна Борисов коментира, че Василев е признал за по-ниска събираемост от митниците и от НАП.

Защото пестеливо не казва, в следствие на кои правителства това се е случило“, каза Борисов и обясни защо е мнителен към Кирил Петков.

„Ние от три години не сме в управлението, не сме имали шеф на „Митници“, на НАП, не сме имали финансов министър, кои правителства са виновни за това положение на бюджета? Защо колегите от „Да, България!“ не го коментират също е въпрос към тях“, каза Бойко Борисов.

Според Теменужка Петкова страната влиза „от дълг в дълг“.

Интересно е да се проследи кой е виновен за това? Политическа партия ГЕРБ вече три години е извън властта. Сега трябва да се каже кой е виновен за това бюджетът на България да е на дефицит, макар и три процента, но това е дефицит“, категорична бе Теменужка Петкова.

В същото време в интервюто за БТА, което от ГЕРБ използваха в предизборната си обиколка, финансовият министър обяснява подробно какво е състоянието на хазната.

„В момента имаме достатъчно средства във фискалния резерв.

Той е над 11 млрд. лв. Така че можем спокойно да финансираме дефицита през

фискалния резерв. Има доста сериозен падеж догодина, когато трябва да върнем стар дълг“, обяснява той.

По думите му, тъй като става въпрос за изплащането на стари дългове, теглени от правителствата преди това и че се запазва тенденцията за запазване или увеличаване на основните лихвени проценти в ЕС и САЩ, а инфлацията остава доста висока,

е по-добре да се емитира дълг по-рано, отколкото по-късно.

Така че в оставащата част от годината ще си изпълним това, което е по бюджет заложено по отношение на емисиите на дълг“, обясни министърът.

По-думите му растежът на икономиката е значително по-добър от прогнозираният от МВФ.

Това, което ние заложихме, беше за ръст от 1,8 на сто, ще бъде изпълнено и даже може да сме близо до 2-та процента. Другото, което очаквам да видим, е когато излязат окончателните данни от Националния статистически институт за миналата година, те да покажат това, което и Евростат прогнозира, за един ръст от 3,8-3,9 на сто – т.е. по-висок от това, коeто е обявено до момента (3,4 на сто – бел. реп.)“, обяснява Василев.

Според финансовия министър въпреки тегленето на новия дълг

задлъжнялостта ни пада – от 22.5 на сто до около 20%.

„От гледна точна на дълг към БВП България е на второ място в ЕС и само Естония има по-добро съотношение. Това отношение беше 22,5 на сто, но в края на септември вече то е около 20 на сто. От гледна точна на дефицита се вижда, че последните години въпреки кризите успяхме да влезем в 3-те процента. Той се очаква да е от 2,9 до 3 тази година, като за следващата година той също ще е 3 процента, така че се вижда една устойчивост на публичните финанси“, допълва още Василев.

Финансовият министър обяснява подробно и какви са нивата на събираемост и на какво се дължи ниската събираемост от митниците.

Що се отнася до данъчните приходи, те се движат, както са разчетени във времето. Ние заварихме едно много дълбоко изоставане в ДДС, особено при митниците, т.е. ДДС при вноса. Там имаше прогноза, че ще е с 1,5 млрд. лв. по-малко спрямо миналата година, което в момента се наваксва, резултатите се виждат и в числата. ДДС, което е събирано от НАП, спрямо миналата година е напред с около 16-17 процента, така че това отразява инфлацията плюс растежа на икономиката“, казва министърът.

По думите му дефицитът се движи по програма, като той е на ниво 0,4 на сто от БВП.

За сравнение – до края на годината е предвидено този процент да бъде не повече от 3 %.

Ясно е, че в случая емитирането на дълг се използва с политически цели. Тегленето на новия дълг е заложено в бюджета и е неизбежно, тъй като целта му е погасяване на теглените преди това дългове. Въпреки това новата емисия няма да влоши финансите на държавата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук