В неделя (22 март) държавният глава наложи вето на текста „невярна информация за разпространението на заразна болест“ и на частта отнасящата за спекулата в цените, а днес ветото беше одобрено от правната комисия без възражения. Какви са нагласите на политическите партии спрямо ветото на президента  и какво можем да очакваме на днешното гласуване в Парламента. Вижте:

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят ветото. Той допълни, че ПП ГЕРБ е отхвърлила предложението, направено от БСП, по отношение на Закона за защита на потребителите, с мотива, че формулировките са неясни, непрецизни и няма да постигнат очаквания резултат. „Но за да бъде постигнат консенсус в пленарна зала по време на второто четене, прегласувахме този текст за спекулата- дори с ясното съзнание за непрецизната формулировка. Идеята беше да покажем, че в този труден момент трябва да има консенсус между политическите сили“.

Пред комисията Крум Зарков от БСП заяви, че ветото на президента ще даде възможност на депутатите още веднъж да преразгледат спорните текстове и да се запълнят местата, където се забелязва празнина в законодателството.  Опозицията подкрепя ветото по отношение направените поправки в Наказателния кодекс и спекулата. „Няма да допуснем някой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание“, категорично заяви Зарков и съобщи, че партията му скоро ще внесе прецизирани текстове.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък обяви след гласуването на правната комисия, че президентът е можел и да не налага вето „Съмнявам се до известна степен и по отношение на искреността на мотивите за това вето“.

Във връзка с текста за спекулата на цените, той обяви, че никой не е забранявал цените да бъдат намалявани: „Вие разполагате с текста, никой не е искал да замрази цените на електроенергията и газа. Това е извънреден закон,очевидно няма достатъчно време за дебат“, каза още министърът.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че партията му ще представи своите аргументи в пленарната зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!