мандат за правителство преговори
Снимка: БТА

Спорът за това защо се провалиха преговорите и съставянето на правителство изваждат нови и нови теми, по които не са се разбрали ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. След като дни наред имаше мълчание относно преговорите, изведнъж настана какофония, от която трудно можеше да се извлече единен мотив за това каква е причината за разрива между партньорите в управлението.

В отправяните взмаимни обвинения първо стана ясно, че ГЕРБ искат равностойно управление,

ПП-ДБ пък заявиха, че разривът е заради начина, по който ще се правят назначенията в регулаторите и службите.

После стана ясно, че преговорите ще продължат едиствено, ако ПП-ДБ се извинят лично на Мария Габриел (а май и на Бойко Борисов), а накрая се разбра, че вероятно неразбирателството идвало от срока за смяна на службите и разкриването на следствената тайна.

Естествено, във взаимните обвинения кой на какво не се е съгласил са и вече познатите теми – министерските кресла и споразумението за реформи.

Какво си казаха партиите?

„Казаха ми, че е казал господин Петков, с него две неща не сме се договорили – за срок за смяна на службите и за разкриване на следствената тайна, която според всеки юрист никъде го няма и би провалило делата. Сиреч, много дискусионно и спорно решение, а за срок за службите не се договорихме по простата причина, че аз твърдя, че в момента те са изключително добре интегрирани с нашите международни партньори. Твърдя го!“, каза Бойко Борисов – председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Въпреки че не е част от преговорния екип и изобщо страна в преговорите, отношение по службите направи и Делян Пеевски. Той обаче подхвърли, че

Атанас Атанасов е бил предложен за шеф на ДАНС. 

„За службите не мога да разбера каква е точно темата. Трябва да знаете истината. Два пъти е имало решение за смяна на шефа на ДАНС, два пъти. Първо с ген. Атанасов, който обмисля един месец и отказа да стане шеф на ДАНС, а след това със съветника на Денков…

За нас от ДПС службите работят изключително добре с нашите евроатлантически партньори, структурирани са добре и в персонален състав, няма нужда от никаква смяна“, заяви Делян Пеевски.

Втората линия на спор споразумението – кой не го е подписал и защо.

„В кой ден беше, Рая, в 5 часа тя ми изчете цялото споразумение и аз ѝ казах, отивай и го подписвай – в понеделник, после в сряда. 10 дни ние преговаряме с тях за министри и за споразумение. 10 дена“, подчерта Бойко Борисов.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не са го подписвали, защото основните теми – реформи на службите и реформа на съдебната система специфично прокуратурата не са там“, каза Даниел Лорер, депутат от ПП-ДБ.

Това, което се случи вчера, показа, че

ние не можем да имаме доверие на Мария Габриел в този момент

и причината е ясна, каза още Лорер.

„Нашите лидери дадоха много ясно да се разбере, че няма как да работим заедно по този начин. ГЕРБ отказаха да подпишат споразумението, с което ние да имаме истински управленски приоритети“, допълни той.

Попитан какво е решението Лорер, каза: „Следващата стъпка предстои да я решим“.

„Видяхме много ясно, че след като колегите от ГЕРБ видяха, че споразумение с амбициозни реформи, няма да може да бъде заобиколено, а те се плашиха от тях, както и техният партньор ДПС. След като видяха, че ДПС няма да може да получи решаваща роля, особено в съдебната власт, те започнаха да търсят всякакъв начин да взривят процеса“, отбеляза Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ.

От ДПС пък напомниха, че са фактор, подкрепящ кабинета досега и обвиниха Христо Иванов, че той иска избори.

„Христо е бил всеки ден в моя кабинет и сме писали Конституцията и му казах преди две седмици – номерът му с врага ДПС няма да мине, след като ми разви пред мен как иска избори, защото не му се случват нещата с промените. Главен прокурор, шеф на административния съд, шеф на КПКОНПИ, защото той има само една цел – овладяването на тези позиции в ползата на олигархията“, заяви Делян Пеевски – съпредседател на ДПС.

Бойко Борисов определи като спорни точки имената на министри от кабинета – кой да остане и кой – не.

„Спорът, единствения беше относно министър Тагарев, ние направихме компромис с абсолютно всички, знате, за министъра на спорта какво мисля, а за енергетиката те приеха Жечо Станков, но Румен Радев да стане на БЕХ. Това бяха последните дискусионни неща. Тагарев – ротационен с Христо Гаджев на 9 месеца, Жечо Станчев министър, Румен Радев шеф на БЕХ, тогава казахме – щом искате равнопоставеност в енергетиката, искаме равнопоставеност в митниците и НАП“, добави Бойко Борисов.

В същото време отношение по темата взе и депутатът Делян Добрев, който също не е част от преговорите екипи. Той даде да се разбере, че разколът е именно по имената на министрите и по-конкретно на един министър – Тодор Тагарев.

„Какво му е толкова важното на Тагарев, че един Тагарев да ни прати на избори“, каза Делян Добрев пред журналисти.

От ПП-ДБ отричат проблемът да е с министрите, а според тях смяната на Тагарев никога не е била тема в преговорите.

Те казват още, че основният проблем е отказът на ГЕРБ да подпише споразумение за реформи в съдебната система, борбата с корупцията и специалните служби.

„Не бяха съгласни. Г-н Пеевски не е съгласен да позволи… да стане ясно за всички, че той няма право на първа брачна нощ за формирането на органите на съдебната власт“, каза Христо Иванов, от което се разбра, че все пак ДПС взимат отношение в тези преговори.

Искането за извинение, което направиха от ГЕРБ, и най-вече Мария Габриел, е по повод думите на Асен Василев, който я определи като „най-красивото лице на мафията“. По-късно той заяви, че се извинява на Габриел като на жена, но не и като за кандидат за премиер.

Ще има ли правителство?

Шансовете за съвместно правителство стават все по-малки.

Пред ДЕБАТИ политологът Георги Киряков обясни защо хипотезата за ново правителство изглежда все по-вероятна.

Георги Киряков за ДЕБАТИ: В парламента е възможно да мине правителство на ГЕРБ, без министри на Промяната

Според Асен Василев шансът за кабинет с първия мандат е изчерпан.

„Габриел не може и не трябва да е министър-председател на България, няма лидерски качества. Трябва да гледаме напред към втория мандат“, подчерта Василев.

Според него, вариантът Габриел да бъде ротационен премиер е зачеркнат завинаги.

В същото време от ГЕРБ са категорични, че и с втория мандат няма да има правителство.

„Няма вариант за кабинет с втория мандат“, заяви Теменужка Петкова. „Имаме още време. Денков заяви, че те очакват преговори. С втория мандат няма да се получи нищо“, категорична е тя.

Очевидно е, че критиците на „сглобката“, би трябвало да са доволни от това, че предсрочните избори изглеждат все по-реални. Това означава нов период на безвластие, в което президентът Румен Радев ще назначи свой кабинет, срокът на управление на който отново няма да е ясен, тъй като конфигурацията от сегашния парламент ще се повтори в известна степен.

Това означава, че ще се върнем в нова изходна точка на разговорите за правителство.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук