Лукойл - Росенец
Лукойл

Изненадващо, най-гласовитите защитници за прекратяването на износа на руския петрол от 1 януари 2024 година,

се отказаха от намеренията си.

На заседание на комисията по икономически въпроси в сряда депутатите одобриха законопроекта на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, според който

вносът на руски суров петрол ще бъде прекратен в периода 1 – 15 март 2024 година,

а износът на горива, произведени от тази суровина да бъде спрян от 15 март.

По този начин на практика беше отхвърлено искането на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър и бивш шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев всичко това да се случи в рамките на три дни от влизането на законовите промени в сила.

Ивайло Мирчев: 15 години “Лукойл” беше оставена да дерибейства до ненормални търговски практики

Темата за дерогацията и износа на нефтопродукти, произведени от руски петрол, предизвика сериозни „проскърцвания“ в сглобката.

Стигна се дотам дори защитниците за продължаване на дерогацията ПП-ДБ, така че да няма сътресения на пазара, бяха обвинени в защита на режима в Москва.

Нещо повече, изместилият Мустафа Карадайъ от председателския пост в групата на ДПС Делян Пеевски, с императивен тон заяви в началото на месеца, че дерогацията трябва да бъде прекратена веднага.

Защото, ако това не се случи, партиите, които го подкрепят, са про-Путин партии. Днес е 10 ноември, демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии в България“, категоричен беше санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски.

Впоследствие трите политически сили – ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, се договориха премахването на дерогацията да стане на две стъпки – от 1 януари 2024 г., когато да

„Лукойл“ излезе с позиция относно дерогацията за внос на руски петрол

бъдат спрени квотите за износ на нефтопродукти, получени от руски петрол,

и от 1 март 2024 г. – тогава изцяло да спре вносът на руски петрол.

Този вариант обаче доведе до острата реакция на нефтохима в Бургас. От там заявиха, че при него рафинерията трябва да спре работа веднага, защото складовете ще бъдат запълнени с продукция, която не може да се реализира на нашия пазар.

На вчерашното заседание на комисията в парламента ГЕРБ и ДПС нямаха забележки по законопроекта с новите условия, предложени от ПП-ДБ.

От поведението на ГЕРБ и ДПС възникват въпрос, които са свързани с това кой, как и от кого е мотивиран за внезапната промяна в курса и това има ли връзка с подготвяната продажба на рафинерията в Бургас?

Освен това съпартийците на Делян Добрев, който като енергиен експерт, би трябвало най-добре да е запознат с темата и беше най-упорит в искането за отпадането на дерогацията за 3 дни, оказва се, подлагат на съмнение експертизата му.

В същото време, по определението на Делян Пеевски, ГЕРБ и ДПС сега вече спадат

към групата на про-Путин партиите, които подкрепят режима в Москва.

Трябва да се отбележи, че законопроектът на ПП-ДБ все още не е минал през водещата комисия в парламента – енергийната. Там се очаква дебатите да протекат по-задълбочено и по същество.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук