Майк Пенс
Майк Пенс, кандидат за президент на САЩ.

Веднага прилагаме въпросния цитат от Майк Пенс – републиканец, бивш вицепрезидент на Доналд Тръмп и кандидат за президент на САЩ:

Всеки, който си мисли, че Владимир Путин ще се спре, ако успее да разгроми Украйна, дълбоко се заблуждава. Той няма никакво намерение да спира. И дава ясно да се разбере, че има намерение да възстанови старата съветска сфера на влияние над Източна Европа.“

Не обичам да се повтарям, но понякога се повтарям. Понякога се повтарям, защото забравям какво съм казал. Понякога ме принуждават да се повторя – разни хора по разни причини. Понякога просто защото е необходимо нещото да се повтаря.

Особено когато днес, на 9 юни 2023 г., според социолозите 42% от българите искат „стратегическо партньорство с Русия“. Фактът, че този огромен процент не прави разлика между Путин и Русия, никак не е успокоителен.

Когато на 6 юни съм написал следното: „Победи ли Путин днес, утре започва голямата война (…) Цялата гадост на путинска Русия и войната й в Украйна се заключава в елементарен факт: ако Путин победи Украйна, следващата му цел ще е Молдова, по-следващите – Казахстан, Грузия, Армения и т.н. Това „т.н.“ засега не включва България само поради 4 букви – Н.А.Т.О. Помагат и още 2: Е.С.“, и когато 7 юни многоуважаваният от мен г-н Майк Пенс почти ме е цитирал, няма как да не съм доволен.

Разбира се, той не ме е цитирал, сигурен съм даже. Но е предал моята (и не само моя) идея значително по-ясно, точно и без излишни емоции. По англосаксонски, не по славянски. Друго си е да го каже бившият вицепрезидент и евентуален бъдещ президент на САЩ, аз лично бих гласувал за него, ако можех.

Майк Пенс не говори просто така. Той има разузнавателна, психологическа, политтехнологическа, аналитическа и всякаква информация. Освен това се е срещал с Путин лично, говорил е дълго с него, гледал го е в бледите очи.

Пенс ще бъде чут, факт. Нищо, че и той не е автор на тази вярна концепция. Поне доколкото си спомням, пръв я вербализира президентът Володимир Зеленски в началото на касапницата. Не буквално и по-наедро, но смисълът е същият.

Защото

идеята не е родена от коментатори и анализатори, а от самия В. В. Путин

Нека го кажем по строг, геополитически начин, с леки метафори, хиперболи и литоти, понеже другояче не можем:

Путин иска да възстанови Руската империя заради някаква своя мания, фиксация, сексуална несполука на младини в дрезденското КГБ или нещо от сорта. Цар Петър, Екатерина Велика, Сталин – Путин вижда себе си в някаква форма от този размер. За целта купува продажни политици не само от България (тук е обидно лесно и евтино, направо за без пари), но и от цяла Европа. Политици се продават навсякъде, човешката лакомия е неутолима. Въпросът обикновено опира до цената, а за Русия цената никога не е от значение, дори цената на живота на собствения й народ.

В един момент Путин, подлъган от крадливото си недоразузнаване, решава, че е готов за постигането на целта, а и вече е на възраст – няма много време за титанични дела, с които да остане в историята.

И започва какво?

Демилитаризация на Украйна, която година по-късно води до свръхмилитаризация на Украйна. Денацификация на Украйна, която води до свръхнацификация на личната му Русия – с всичките й псевдо-свастики, хибридни паради, аутодафета, песни и пляски по мега стадиони и обучаване на 7-годишни деца как се работи с калашник.

Къде са Молдова, Грузия, Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и още няколко държавици от бившия Съветски блок, пожелали свободата след 1990-а? Те са на ръба на бездната. Путин фактически притежава части от някои – Приднестровието, Осетия, Карабах. При една победа в Украйна той щеше да ги подкара една по една и да ги вземе целите в обятията си, ако не си беше строшил зъбите пред Киев.

Къде остана България, която си е отгледала толкова путинисти на глава от населението, готови да му целуват ръка и не само?

Ще повторя още веднъж 4-те букви: Н.А.Т.О.

Там остана България, благодарение на достатъчен ум и разум в края на 90-те, които доведоха до 2004 г. и Путин няма как да си я вземе обратно. Не че не я пипа с лепкавите пръсти на Митрофанова, Копейкин, Радев и хилядите знайни и незнайни герои на тихия фронт. Всеки ден я пипа, но не може да си я сложи в джоба при семките, бонбонките, олигарсите и ядрените бойни глави.

Не може, благодарение на 4-те букви и едно съществително собствено: Украйна. С Крим, Донбас и Змийския остров до последното му камъче.

Путин направи груба грешка. От бързане и диктаторска алчност, той посегна първо на най-голямата по територия и доста голяма като население европейска страна. Ако беше нахлул и заградил с всичките си сили само Донецк и Луганск, светът можеше и да си затрае за пореден път – както с Крим, както с Донбас през 2014 г. Но някой го излъга, че в Киев, Харкив и Одеса го чакат с хляб и сол. И той тръгна по 6 направления, директно към столицата, за да изяде хайвера преди водката и наведнъж, с голямата московска лъжица.

Очакваше се Зеленски да избяга (Макрон му беше пратил специален самолет да го отведе в Париж), а танковете да прегазят Майдана за 2-3 дни. Не стана.

Спря ли се Путин?

Не. Като всеки диктатор (най-вече като всеки руски диктатор, който най мрази да брои своите жертви) той направи следващата грешка. Запъна се и обяви, че „всичко върви по план“. С крива от ботокса усмивка, по всички държавни телевизии.

Година и 4 месеца по-късно Путин реши да провали плана на Украйна за освобождение. За целта взриви огромен язовир и причини екологична и хуманитарна катастрофа, чиито последствия ще се изчисляват с десетилетия, включително от всички държави по бреговете на Черно море, включително и във Варна, откъдето се пръкна онова нещо с копейки в джобовете.

Копейките не са актуални вече

Евентуалният бъдещ президент на Щатите Майк Пенс едва ли би успял да произнесе тази странна дума „копейка“. Може да опита, но ще излезе нелепо и ще падне смях.

Жалко, че няма нищо смешно в това, което направиха Путин и ордата му с ВЕЦ „Каховка“. Експерти от страната на Пенс определиха ефекта от потопа като след „тактически ядрен удар“, а това никак не е за смях. Само си представете какво още би могъл да направи един луд диктатор с един АЕЦ. Дано не е прав Майк Пенс, че Путин няма намерения да спира.

България е под руска хибридна атака от години. Днес острието на хибридната атака се нарича „Възраждане“ и то, заедно с Радев, Нинова и Митрофанова, ще се опитва всеки ден да убеждава замаяния си електорат, че бялото е черно, парламентът е излишен, Путин е готин, добрите са лоши, а свободата е робство.

Честно, не искам да стигаме до момента, в който да ви кажа „аз казах ли ви?“ Стигнем ли до него, значи сме стигнали дъното, а то е лепкаво. Ако успее тъй нареченото „Възраждане“, значи България, в която се кълне тъй нареченото, ще липсва на европейската карта.

Да се върнем на въпроса от заглавието

Какво ни каза Майк Пенс, когато каза „Путин няма да се спре с Украйна“?

На големите политици и държавници от Европа и света той каза точно това, нямащо нужда от обяснения изречение.

На нас, които не сме чак толкова политици, камо ли държавници, каза следното (ще ви го преведа от американски английски): Ако ви плащат да обичате Путин, значи сте тъпи и меркантилни. Ако не ви плащат и пак го обичате – значи сте просто тъпи.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук