Тръмп Байдън

В двупартийната система на Съединените щати контролът върху два ключови органа на властта – Сената и Камарата на представителите – е от съществено значение за приемането на закони и той ще се реши чрез гласуване на 8 ноември на т. нар. междинни избори. Понастоящем демократите контролират и двата органа, както и президентството, а загубата на Камарата или Сената в полза на републиканците би намалила значително властта на демократите през следващите две години от мандата на президента Джо Байдън.

Ще се проведат стотици избори, но много от кандидатите се считат за сигурни и контролът във всеки орган най-вероятно ще се реши от няколко напрегнати надпревари, пише „Ню Йорк Таймс“ в свой анализ за предстоящите междинни избори в САЩ.

Сенатът, който в момента е в задънена улица 50 на 50, но се контролира от демократите, защото вицепрезидентът Камала Харис дава решаващия глас, има 100 членове – по двама са от всеки от 50-те щата. Не всички 100 сенатори трябва да бъдат преизбрани наведнъж. Тази година се предлагат 34 места, а победителите имат шестгодишен мандат.

Камарата на представителите с 435 членове с право на глас се контролира от демократите с 222 срещу 213 гласа. Всичките 435 места се избират, като победителите имат двугодишен мандат.

Исторически погледнато, партията, която контролира председателството – понастоящем демократите – се представя зле в междинните избори. Разочарованието от президента често води до успех за другата партия, а г-н Байдън има нисък рейтинг на одобрение в момента, пише „Ню Йорк Таймс“.

Понастоящем републиканците са фаворити да спечелят Камарата на представителите, а Сенатът се смята за мястото, за което ще се проведе същинския двубой. Демократите се радваха на сериозен подем в социологическите проучвания, след като през юни Върховният съд взе непопулярно решение, с което премахна конституционното право на аборт, което даде надежда, че партията може да се противопостави на историческите тенденции, но това предимство в по-голямата си част избледня.

В силно поляризирано време е изключително трудно да се приемат закони, ако една партия не контролира президентството, Камарата на представителите и Сената. Ако републиканците спечелят Камарата на представителите или Сената, те могат да предотвратят голяма част от това, което г-н Байдън и демократите се надяват да постигнат преди следващите президентски избори през 2024 г.

От друга страна, ако демократите задържат Камарата на представителите и увеличат преднината си в Сената, това може да им даде повече възможности за приемане на нови закони. И тъй като сенаторите имат шестгодишен мандат, увеличаването на преднината им сега би им дало възможност да си поемат въздух през 2024 г., когато според анализаторите републиканците вероятно ще бъдат силно облагодетелствани.

Ако републиканците вземат властта, те могат да блокират усилията на демократите за кодифициране на правото на аборт и за предприемане на действия по отношение на климата, както и да поставят под въпрос помощта, изпратена на Украйна, пише още „Ню Йорк Таймс“.

Наследството на Тръмп

Кандидатите, подкрепени от бившия президент Доналд Тръмп, който не е обявил дали ще се кандидатира за нов мандат през 2024 г., ще участват в изборите. Тръмп предложи подкрепата си и в състезанията за Камарата на представителите и за щатските избори, като в много случаи издигна кандидати, които поставиха под въпрос или разпространиха дезинформация за резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби.

Понякога републиканците са се притеснявали, че предпочитаните от г-н Тръмп кандидати са твърде далеч вдясно или че връзката с бившия президент може да причини повече вреда, отколкото полза, но президентът поддържа лоялна база от избиратели, пише „Ню Йорк Таймс“.

Ако републиканците вземат една или двете камари, те биха могли да използват новите си правомощия, за да създадат условия за провеждане на разследвания срещу демократите, както отдавна правят опозиционните партии във Вашингтон. С помощта на призовки и съдебни изслушвания те биха могли да изтъкнат предполагаемата некомпетентност или предполагаемите нарушения по различни теми, включително претърсването на частния клуб и резиденцията на бившия президент Доналд Тръмп през август, изтеглянето от Афганистан и реакцията на пандемията.

Някои републиканци също обещаха да повдигнат импийчмънт на президента – сложен процес, който може да принуди г-н Байдън да се изправи пред Сената, както направи г-н Тръмп за отделни импийчмънти през 2020 и 2021 г. Сенаторът републиканец Тед Круз от Тексас заяви миналата година, че ще има „огромен натиск“ върху Камарата на представителите на Републиканската партия за импийчмънт на г-н Байдън, „независимо дали той е оправдан или не“.

Важно правомощие на Сената: Одобряване на съдебни кандидатури

Контролът върху Сената включва правомощието да одобрява федерални съдии, включително и Върховния съд. Ако републиканците установят контрол, те биха могли да използват правомощията си, за да блокират номинациите на президента Байдън.

Когато президентът демократ Барак Обама трябваше да работи с контролиран от републиканците Сенат, републиканците блокираха номинацията му за Върховния съд през 2016 г. Но г-н Тръмп успя да ускори три номинации за Върховния съд благодарение на приятелски настроения Сенат.

Макар и не толкова известни, номинациите за по-нисши съдилища също могат да имат голямо влияние. Като президенти и г-н Тръмп, и г-н Байдън използваха контрола на Сената от една и съща партия, за да назначат десетки предпочитани от тях съдии на важни постове в цялата страна.

В 36 щата ще се избира и губернатор

Състезанията в щатите могат да имат огромно влияние върху въпроси като правото на аборт и гласуването. Губернаторите разполагат с широк спектър от правомощия, като много закони се решават на щатско ниво.

Това включва и абортите, които загубиха федералната си защита, след като през юни Върховният съд отмени решението „Роу срещу Уейд“. В няколко щата законността на абортите вероятно ще бъде решена от резултатите от междинните избори; няколко щата директно питат гласоподавателите дали да защитят правото на аборт, докато в други има близки надпревари за губернатор и щатски законодателен орган.

Състезанията за държавен секретар на всеки щат обикновено не се радват на голямо внимание, но тази година те привлякоха голям интерес поради ролята на службата в надзора на изборите. Тя може да се превърне в ключова позиция, ако има изборни спорове на президентските избори през 2024 г., а някои от републиканците, които се кандидатират в ключови щати, подкрепиха неверните твърдения на г-н Тръмп, че изборите през 2020 г. са били откраднати от него.

Дезинформацията в интернет и фалшивите твърдения за изборни измами от страна на бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници рязко подкопаха общественото доверие в честността на изборите в САЩ, пише „Ройтерс“. 

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук