Как да отслабнем

След като лекарства за отслабване като Ozempic се появиха на пазара, известни личности и влиятелни личности в социалните медии бързо изтъкнаха ползите от тях, което доведе до бързото им увеличаване. През последните три месеца на 2022 г. лекарите само в Съединените щати са изписали повече от девет милиона рецепти за тези лекарства.

Ozempic е лекарствен продукт, който се прилага веднъж седмично, за да помогне на възрастни с диабет тип 2 да контролират кръвната си захар. Въпреки че официално не е лекарство за намаляване на теглото, изследванията показват, че хората, които приемат Ozempic, могат да загубят малко тегло, докато приемат лекарството. 

Всъщност активната съставка на Ozempic, известна като семаглутид, е одобрена от FDA в по-високи дози за лечение на хора със затлъстяване и други медицински проблеми, свързани с теглото, под името Wegovy. Все повече хора се обръщат към медикамент за диабет, за да намалят теглото си, но експертите твърдят, че това не е чудотворно лекарство.

С нарастването на популярността им се появиха известия и за потенциалните странични ефекти – от обичайните стомашно-чревни неразположения до по-сериозни проблеми с психичното здраве.

Какви са потенциалните странични ефекти? Ето какво трябва да вземете предвид, ако вие или ваш близък мислите да приемате лекарството.

Потенциални ползи

 

  • Вероятно ще ви помогне да отслабнете

В едно проучване в САЩ една здравна клиника е поставила на 408 души седмични инжекции със семаглутид. През първите три месеца включените в окончателния анализ (175 души) отслабват средно с 6,7 kg. През първите шест месеца те отслабват средно с 12,3 кг.

Голямо намаляване на теглото е установено при по-скорошно проучване на семаглутид, което предполага, че намаляването на теглото е много вероятен резултат от постоянната употреба на лекарството.

Въпреки че приемът на семаглутид може да ви помогне да отслабнете, докато приемате лекарството, повечето хора ще възстановят голяма част от теглото си, ако спрат употребата му.

„Проучванията показват, че пълното спиране на Оземпик вероятно ще доведе до възвръщане на по-голямата част от сваленото тегло в рамките на няколко месеца“, отбелязва д-р Реха Кумар, ръководител на отдела по медицински въпроси в програмата за грижи за теглото, базирана на доказателства Found, и практикуващ ендокринолог в академичен медицински център в Ню Йорк.

 

  • Може да намали рисковите фактори за хронични заболявания

Когато хората от категориите с наднормено тегло или затлъстяване загубят поне 5% от телесното си тегло, често настъпват физиологични промени, които надхвърлят промяната в теглото или формата. Това може да включва понижени нива на холестерола, понижено кръвно налягане и понижени нива на кръвната глюкоза, които намаляват риска от хронични заболявания.

В едно от изпитванията на семаглутид повечето хора (87,3%) са загубили поне 5% от телесното си тегло. Въпреки че в повечето от големите проучвания на семаглутид са изключени хора с метаболитни заболявания като диабет тип 2, са наблюдавани ползи за метаболитното здраве, включително понижаване на кръвното налягане, нивата на глюкоза в кръвта и нивата на липидите (мазнините) в кръвта на гладно

 

  • Може да подобри качеството ви на живот, емоционалното ви състояние или чувството ви за постижение.

Първоначалното изпитване на семаглутид не се фокусира върху този пакет от ползи, но последващите проследявания показват допълнителни ползи, свързани с лекарството. В сравнение с плацебо, при хората, приемащи семаглутид, се наблюдава значително подобрение на физическото им функциониране и възприятията за общото им здраве, социалното функциониране и психичното здраве.

Анекдотично (не въз основа на научни изследвания) хората, използващи семаглутид, като Опра Уинфри, съобщават за възвръщане или прелом в живота, социалното положение и образа на тялото си.

 

Какви са рисковете?

 

  • Възможно е да получите стомашно-чревни симптоми

В клиничното изпитване в САЩ почти половината (48,6%) от хората, приемащи семаглутид, съобщават за нежелани ефекти. Най-често изпитваните симптоми са били гадене и повръщане (36,6%)

В проучването в Обединеното кралство често се съобщава и за гадене и диария.

В друго проучване много участници (74,2%), използващи семаглутид, съобщават за стомашно-чревни симптоми. Въпреки това почти половината (47,9%), използващи плацебо, също съобщават за стомашно-чревни симптоми, което показва, че симптомите може да са подобни на тези, изпитвани по време на нормалния ежедневен живот.

Повечето стомашно-чревни симптоми са били леки до умерени по тежест и са отшумели при повечето хора, без да се налага да прекратяват участието си в проучването.

 

  • Може да се чувствате уморени

Умората е вторият най-често срещан страничен ефект за участниците в клиничното изпитване в САЩ, като засяга 6,3% от участниците.

 

  • Може да сте сред малцинството, което не понася лекарството

Австралийската администрация за терапевтични стоки (TGA) е одобрила Ozempic като безопасен за употреба, за лечение на диабет тип 2, но все още не е одобрен за отслабване. TGA е одобрила и Wegovy (по-висока доза семагтлутид) за намаляване на теглото, но той все още не е наличен в Австралия.

При клиничното изпитване в САЩ не са докладвани неочаквани проблеми с безопасността. Въпреки това петима пациенти (2,9%) е трябвало да спрат приема на лекарството, тъй като не са могли да понасят нежеланите ефекти. Петнадесет (8,6%) е трябвало да намалят дозата или да останат на същата доза, за да избегнат нежеланите ефекти.

В други проучвания някои пациенти са спрели изпитването поради това, че стомашно-чревните симптоми са били толкова тежки, че не са могли да понесат продължаването му.

В европейско проучване от 2024 г. са анализирани психиатричните нежелани събития, свързани със семаглутид, лираглутид и тирзепатид (които действат по сходен начин със семаглутид). В периода между януари 2021 г. и май 2023 г. в базата данни за лекарствата са регистрирани 481 психиатрични събития (около 1,2% от общия брой докладвани), свързани с тези лекарства. 

Около половината от тези събития са докладвани като депресия, следвани от тревожност (39%) и суицидни мисли (19,6%). През периода на проучването са докладвани девет смъртни случая и 11 животозастрашаващи последици.

Поради сериозността и фаталните последици на някои от тези съобщения, Американската агенция по храните и лекарствата проведе допълнителни проучвания, но не откри доказателства, че употребата на тези лекарства е предизвикала суицидни мисли или действия.

 

  • Възможно е не винаги да получавате ясна информация от заинтересовани страни.

Като се има предвид популярността на Ozempic и Wegovy, здравни организации като Световната федерация по затлъстяване изразиха загриженост относно маркетинга, PR и силното присъствие на лекарствата в социалните медии.

Някои журналисти изразиха опасения за конфликт на интереси във връзка с отношенията между някои изследователи на затлъстяването и Novo Nordrisk, производителя на Ozempic и Wegovy. Опасенията са, че изследователите могат да бъдат повлияни от връзката си с Novo Nordrisk, за да получат резултати от проучвания, които са по-благоприятни за лекарствата.

Накратко, оzempic е лекарство, което трябва да се използва съвместно с Вашия доставчик на здравни услуги. Но не забравяйте, че теглото е само един от аспектите на вашето здраве и благополучие. Важно е да гледате цялостно на здравето си и да дадете приоритет на доброто хранене, повече движение и достатъчно сън.


Статията е достъпна в Forbes и The Conversation 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук