зърно - кораб
Снимката е илюстративна.

Русия и Украйна подписаха вчера с Турция и ООН важни споразумения, с които се цели деблокиране на износа на украинско зърно и изкуствени торове от черноморските пристанища на Украйна. Надеждите са постигнатите споразумения да допринесат за облекчаването на продоволствената криза в света, която бе влошена от войната в Украйна. Високопоставени служители на ООН споделиха с репортери подробности за постигнатите договорености, предаде „Ройтерс“.

Споразуменията бяха постигнати, след като започналата преди пет месеца война спря доставките на украинско зърно през Черно море и доведе до значително повишаване на цените на зърното. Те имат за цел да гарантират повече жито, слънчогледово олио, изкуствени торове и други продукти на световния пазар, включително за хуманитарни нужди. Предвидено е да бъде достигнато нивото на износа отпреди войната – 5 милиона тона износ месечно.

Според Световната програма по прехраната около 47 милиона души са изпаднали в състояние на „остър глад“ вследствие на войната. Украйна има нужда да опразни своите хранилища преди събирането на новата реколта, а износът на по-голямо количество изкуствени торове следва да предотврати намаляването на добивите на зърнени култури по света през идните години.

ООН и Русия подписаха също така меморандум за разбирателство, съгласно който световната организация се ангажира да съдейства за осигуряване на безпрепятствен достъп на руски торове и други продукти до световните пазари.

Сделката има срок на действие от 120 дни, като ООН се надява тя да бъде продължена, освен ако войната не приключи дотогава. Предвижда се незабавно да бъдат създадени екипите, които ще ръководят и координират процеса по износ. Те ще работят в Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул.

Украинските пристанища имат нужда от около 10 дни, за да се подготвят, следователно ще минат няколко седмици, преди да започне движение на плавателни съдове за влизане и излизане.

Преговорите започнаха през април, когато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи идеята на отделни срещи с президентите на Русия и Украйна – Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Споразуменията предвиждат безопасно преминаване към и от Одеса и други две украински пристанища. Цитираният служител на ООН определи това като „фактическо прекратяване на огъня“ за корабите и обектите, за които се отнася.

Украински лоцмани ще направляват корабите по безопасни маршрути в териториалните води на Украйна, с осигурен миночистач при необходимост, но без военни ескорти. След това корабите трябва да преминават през Черно море до Босфора и оттам към световните пазари, а СКЦ ще извършва наблюдение.

Постигнато е съгласие да няма нападения срещу тези кораби. Ако бъде забелязана забранена дейност, СКЦ ще има за задача да уреди въпроса, каза цитираният служител, без да дава подробности.

СКЦ трябва да наблюдава придвижването на корабите и проверките, както и да преценява дали даден плавателен съд се отклонява от договорените маршрути в Черно море. Неговият персонал ще бъде запълнен от служители на ООН и вероятно от военни от трите участващи държави.

Поради руските опасения, че корабите може да доставят оръжия за Украйна, всички завръщащи се плавателни съдове ще бъдат проверявани на турско пристанище от екип, включващ представители на всички страни по споразумението и надзираван от СКЦ. Екипите ще се качват на корабите и ще преглеждат товара им, преди те да могат да се върнат в Украйна.

Международната морска организация насърчава частния сектор да играе роля в сделката, а западните правителства направиха изявления, че компаниите няма да попаднат под санкциите, наложени на Русия.

Източник: БТА

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук