наркотици
На снимката: Pixabay

През юли 2001 г. Португалия декриминализира притежанието на всички наркотици, включително марихуана, кокаин и хероин.

Оттогава за притежанието на малки количества наркотици не се сформира наказателно дело, тъй като тези случаи в момента се отнасят към общественото здраве.

И вместо да бъдете арестувани, ще бъдете изправени пред „разубеждаваща комисия“, където лекар, адвокат и социален работник ви предписват лечение или ви пишат глоба.

Ето какви обаче са резултатите от декриминализацията на притежанието на наркотици в Португалия:

  1. Случаите на ХИВ, които са предизвикани от употреба на наркотици, са спаднали с над 90% от 2001 г. насам, според мозъчния тръст на Transform.
  2. Броят на смъртните случаи, свързани с употреба на наркотици, в Португалия е вторият най-нисък в Европейския съюз. В страната само трима на милион души умират от свръ доза, в сравнение със средното за ЕС – 17,3 на милион.
  3. Броят на възрастните, употребявали наркотици през последната година, непрекъснато намалява от 2001 г. насам.
  4. В сравнение с останалата част от ЕС, младите хора в Португалия сега употребяват най-малко количество ркотици като синтетична марихуана, които са особено опасни.
  5. Процентът на хората, попаднали в португалските затвори заради наркотици, е спаднал от 44% през 1999 г. на 21% през 2012 г.
  6. Броят на хората, които се лекуват от наркозависимост, се е увеличил с 60% от 1998 до 2011 г. от 23 600 на 38 000.

Декриминализацията на употребата на наркотици в Португалия се налага, тъй като в края на миналия век страната е в криза.

През 1974 г. диктатурата в Португалия пада след преврат, който става известен като Революцията на карамфилите. Скоро огромни количества наркотици заливат страната. Към 1999 г. 1% от населението е активно пристрастено към хероина, а страната има най-висок процент на смъртност от СПИН в ЕС.

Превръщането на употребата на наркотици от престъпление в обществен проблем е опит тази тенденция да бъде обърната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!