Полски войници, полицаи и служители на граничната охрана, охраняват оградата на границата близо до полско-беларуския граничен пункт в Кузница, 11 ноември 2021г.
Полски войници, полицаи и служители на граничната охрана, охраняват оградата на границата близо до полско-беларуския граничен пункт в Кузница, 11 ноември 2021г.

Русия и Беларус увеличиха военната си мощ за трети път тази седмица в района на границата между Полша и Беларус, където хиляди мигранти са блокирани в плачевни условия, хванати в центъра на засилващата се хуманитарна и геополитическа криза.

В петък Русия и Беларус проведоха съвместни учения близо до Полша, които според белоруското министерство на отбраната са „във връзка с нарастването на военната активност близо до държавната граница на Република Беларус“.  Двама руски парашутисти загинаха по време на маневрите, след като парашутите им отказаха, заради силния вятър, предаде държавната информационна агенция ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Около 15 000 полски войници бяха разположени на границата на Полша с Беларус през последните дни в отговор на напрегнатото противопоставяне, за което Европейският съюз, Съединените щати и НАТО твърдят, че е създадено от беларуския лидер Александър Лукашенко.

Полски войници близо до полско-белоруския граничен пункт в Кузница, Източна Полша
Полски войници близо до полско-белоруския граничен пункт в Кузница, Източна Полша

НАТО заяви в петък, че следи за всяка ескалация или провокация в ситуацията по границите на своите членове с Беларус, след ученията. Западните лидери, включително министър-председателите на съседните Полша, Латвия и Литва, обвиниха режима на Лукашенко, че създава мигрантска криза на източната граница на ЕС, като отмъщение за санкциитe, които бяха наложени на Беларус, заради нарушения на правата на човека.

Правителството на Лукашенко многократно отрече подобни твърдения, и вместо това обвинява Запада за отношението към мигрантите. В капан, в кръстосания огън, са над 2000 души, заседнали между Полша и Беларус, които сега са изправени пред условия, които ООН нарече „катастрофални“. Хората са гладни и с хипотермия. Те се намират в замръзналите гори и в импровизирани лагери на границата.

Русия, най-големият (и единственият) политически и икономически партньор на Беларус, продължава да защитава справянето на Минск с граничната криза, като същевременно отрича каквото и да е участие в нея. Русия демонстрира тази подкрепа, като два руски свръхзвукови бомбардировача Туполев Ту-22М3 с голям обсег прелетяха над беларуското въздушно пространство в сряда и в четвъртък. Самолетът, за който е известно, че има ядрени способности, е отработил „взаимодействиеto с наземни контролни точки“ с въоръжените сили на двете страни, съобщи руското министерство на отбраната.

Путин и Лукашенко
Руският президент Владимир Путин и неговият белоруски колега Александър Лукашенко на пресконференция след разговорите им в Кремъл в Москва, 09 септември 2021г.

Съседна Украйна също засилва сигурността. В четвъртък тя обяви, че ще проведе военни учения с около 8500 военнослужещи и 15 хеликоптера в район близо до границите си с Полша и Беларус, за да се противопостави на потенциална мигрантска криза.

Демонстрацията на сила, която се разгръща в региона, продължава да нарушава крехкия политически ред. Обвиненията на Съединените щати относно натрупването на военни сили на Русия тази седмица задълбочават опасенията за по-широка геополитическа криза. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза в сряда, че САЩ са „загрижени от съобщенията за необичайна руска военна дейност“ и спомена възможността Русия да се „опитва да повтори“ инвазията си в Украйна през 2014 г. Русия отвърна на обвиненията в петък, заявявайки, че те представляват „празна, безпочвена ескалация на напрежението“.

Опит за дестабилизация

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече граничната криза „предизвикателство за целия Европейски съюз“.

„Това не е миграционна криза. Това е опит на авторитарен режим да се опита да дестабилизира своите демократични съседи. Това няма да успее“, каза тя.

Мигранти зад граничната ограда в Беларус близо до полско-белоруския граничен пункт в Кузница, 08 ноември 2021г.
Мигранти зад граничната ограда в Беларус близо до полско-белоруския граничен пункт в Кузница, 08 ноември 2021г.

Западните сили сега се готвят да наложат нови санкции на Беларус, а ЕС заяви, че обмисля наказания срещу авиокомпании от трети страни за това, че са допринесли за кризата чрез транспортиране на хора до Минск.

В петък турското външно министерство заяви в туит, че ще забрани на хора от Сирия, Ирак и Йемен, откъдето са много от мигрантите, заседнали на границата, да летят от турските летища до Беларус. Министерството в четвъртък се противопостави на твърденията, че допринася за кризата, като заяви, че те „отказват да бъдат представяни, като част от проблем, по който Турция не е страна“.

Мигранти зад граничната ограда в Беларус близо до полско-белоруския граничен пункт в Кузница, 08 ноември 2021г.
Мигранти зад граничната ограда в Беларус близо до полско-белоруския граничен пункт в Кузница, 08 ноември 2021г.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел отговори на туита, като каза „благодаря“ за „подкрепата и сътрудничеството“. Москва обаче отхвърли обвиненията, че руският превозвач Аерофлот е помогнал на бежанците да пътуват до Беларус. Изявленията на Аерофлот твърдят, че той „не е осигурявал и не осигурява превоз на мигранти до Минск“. Говорителят на Кръмъл Дмитрий Песков добави, че „дори някои авиокомпании да се занимават с това, действията на превозвачите по никакъв начин не противоречат на международни разпоредби“.

В САЩ Съветът за национална сигурност на Белия дом обяви в сряда, че подготвя „последващи санкции“, предназначени да държат Беларус отговорен за „продължаващи атаки срещу демокрацията, човешките права и международните норми“. Това е вторият кръг от санкции, обявени от САЩ през последните месеци. Не е ясно кога ще бъдат изпълнени новите мерки. Освен това се очаква ЕС да „разшири и затегне санкциите си срещу режима на Лукашенко“, каза в четвъртък служебният външен министър на Германия Хайко Маас.

Човешката цена

Междувременно условията за мигрантите, хванати в капан на границата, продължават да се влошават. Хората, намиращи се в импровизиран лагер за мигранти в Брузги, на границата с Беларус, гладуват и отчаяно се нуждаят от дърва за огрев при почти минусови температури.

CNN получи ексклузивен достъп до лагера, където се разиграха хаотични сцени в зона за разпределение на храна, докато Беларуският Червен кръст се опитваше да раздаде хранителна помощ на плътно натъпканите тълпи, докато беларуските сили за сигурност ги изтласкваха назад. Разочарованието и скръбта са осезаеми в целия лагер.

Служители на белоруския Червен кръст раздават храна на мигрантите, които се събират на границата между Беларус и Полша, 12 ноември 2021г.
Служители на белоруския Червен кръст раздават храна на мигрантите, които се събират на границата между Беларус и Полша, 12 ноември 2021г.

Мигранти, бягащи от разкъсани от война страни като Сирия и Ирак, дошли в Беларус с ясната цел да се преместят по-дълбоко в Европа и да се опитат да намерят по-добър живот. Но сега витае горчиво чувство на разочарование.

От началото на ноември са регистрирани 4500 опита за преминаване на границата, според полските власти. Полската гранична охрана заяви, че е регистрирала около 1000 опита за преминаване през последните няколко дни, включително някои „мащабни“ усилия на групи от над 100 души, опитващи се да пробият оградата.

Мигранти в лагера си на белоруско-полската граница в района на Гродно, 11 ноември 2021г.
Мигранти в лагера си на белоруско-полската граница в района на Гродно, 11 ноември 2021г.

Хуманитарни групи обвиняват управляващата партия в Полша, че нарушава международното право на убежище, като изтласква хората обратно в Беларус, вместо да приема молбите им за закрила. Съгласно член 14 от Всеобщата декларация за правата на човека всеки има право да търси и да се ползва от убежище от преследване в други страни. Полша твърди, че действията й са законни.

Докато споровете между отделните страни продължават, хората не спират да идват. Беларуските власти изчисляват, че броят на пристигналите мигранти на границата може да нарасне до 10 000 през следващите седмици, ако ситуацията не бъде разрешена.

Текстът е публикуван в CNN, преводът е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!