пентагонът украйна данни
Изглед от Пентагона

Пентагонът ще преразгледа процедурите си за контрол на достъпа до вътрешни файлове след изтичането на класифицирани данни. Ръководителят на отбраната на САЩ Лойд Остин е разпоредил оценка на щетите и реформа в областта на сигурността. Ръководителят на Пентагона също така призова подчинените си да докладват за всякакви подозрителни действия на колегите си, свързани с класифицирани материали.

Все още обаче не е ясен обхватът на изтеклите документи, за които се твърди, че са публикувани от офицера от Националната гвардия на САЩ Джейк Тейшейра от Масачузетс. Министерството на правосъдието и ФБР са се включили в

разследването за изтеклите данни.

Световните медии обсъждат какви последици ще има този инцидент както за вътрешната политика на САЩ, така и за отношенията им с други държави.

Стотина секретни документа вероятно са изтекли в мрежата от младши офицер от Националната гвардия. Блумбърг го нарича „стажант по кибертранспортни системи“. „Ако той има достъп до такива файлове, кой ли няма“, чуди се агенцията.

По данни на Националния център за контраразузнаване и сигурност към 2019 г. близо 3 млн. души са имали достъп до заключените файлове. Системата за масово споделяне на документи между различните американски служби е разработена след атентатите от 11 септември 2001 г. Идеята е, че широкото споделяне на разузнавателна информация трябва да помогне за предотвратяването на друга атака, обясняват от агенцията.

„След изтичането на информация целият свят видя поверителни информационни слайдове за Китай, Близкия изток, Русия, Украйна… Но реакцията беше по-скоро приглушена. Просто всички са свикнали с неразрешените разкрития“, смята Блумбърг. От високопрофилното разкритие на служителя на АНС Едуард Сноудън преди 10 години досега е имало десетки други по-малки изтичания на информация, които говорят за пропуски в сигурността на САЩ.

Ройтерс отбелязва, че дори в самия Вашингтон не е имало незабавна реакция на новото изтичане на информация. Тейшейра е бил арестуван едва седмица след като изтичането на информация е станало широко известно, като самите публикации са се появили в интернет още през януари. „Епизодът злепостави САЩ, като разкри наблюдение на собствените им съюзници, включително Израел, Южна Корея, Турция, Великобритания… Няколко държави избраха да твърдят, че изтеклите файлове са пълни с неточни и ненадеждни данни“, заявява агенцията.

Украйна реагира най-болезнено. „Политико“ отбелязва, че гневът на Киев е свързан не толкова с оценката на украинската военна готовност или установения недостиг на оръжие, колкото с песимизма относно

шансовете на страната да си върне контрола над значителни територии.

Публично украинските власти твърдят, че изтичането на информация е без значение и че отношенията с Америка не са засегнати от него.

Зад кулисите обаче украинските служители признават, че са разочаровани от скептичната позиция на Вашингтон. Освен това, според „Политико“, Киев е трябвало да внесе корекции в тактическите си планове заради изтичането на информация. Така контраофанзивата, която трябваше да се проведе през пролетта, може да бъде отложена за юни.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук