Елизабет II

Светът беше потресен и скърби след смъртта на кралица Елизабет II. Нейно величество почина в замъка Балморал, обградена от семейството си.

70-годишното управление на кралицата приключи и най-големият й син Чарлз вече е крал на Обединеното кралство. Oфициално бе обявено, че той ще управлява под името Чарлз III.

Крал Чарлс III се завръща в Лондон за да оглави период на траур, който се очаква да продължи 10 дни, по време на който животът в страната ще бъде забави темпове. Той ще направи обръщение към нацията. Какво предстои от тук нататък?

Траур във Великобритания

„Моментът, в който историята спира“, така Би Би Си определи новината за смъртта на най-дълго управлявалият британски монарх кралица Елизабет II. От днес започва траур в страната, а държавното погребение ще се състои до две седмици.

Тълпи от хора се събра пред Бъкингамския дворец и замъка Балморал след смъртта на кралицата. Междувременно пред двореца бе поставено официалното съобщение, с което се обявява кончината на нейно величество. Всички са тъжни, а някои дори плачат. Минувачите спряха на място и сведоха глави в знак на почит към дългогодишната владетелка.

Елизабет II, смърт

Знамената в Обединеното кралство по сградите на монархията и официалните правителствени сгради бяха свалени наполовина.

С църковен камбанен звън и топовни салюти ще бъде почетена паметта на покойната кралица. На много места ще се проведат възпоменателни събития, ще има книга за изказване на съболезнования.

Траурът в Обединеното кралство ще продължи един месец. През този период във всички сгради на общинските съвети в страната ще бъде окачен портрет на кралицата с траурна черна лентичка, след което той ще бъде заменен с изображение на новия крал.

Всички цветя, които ще бъдат оставени край стените на кралската резиденция и край общинските здания в цялата страна, ще бъдат прибрани след държавното погребение.

По всяка вероятност футболните мачове на Острова ще бъдат отложени в идните дни, включително поредният кръг във Висшата лига по футбол. Петък е обявен за ден на траур и за всички спортни събития в страната.

Държавно погребение трябва да бъде организирано в рамките на две седмици

На втория ден след кончината ковчегът с тялото на кралицата ще бъде докаран в Бъкингамския дворец. От Балморал обаче ковчегът по възможност ще бъде транспортиран до Лондон с кралския влак в рамките на операция „Козирог“. В противен случай ще бъде задействана операция „Пренатоварване“ и ковчегът ще бъде докаран в столицата със самолет.

Елизабет II, смърт

На третия ден след смъртта на кралицата в сградата на двореца Уестминстър ще бъде получено съболезнователното послание, съставено от парламента. След това монархът ще се отправи на траурна обиколка из Великобритания, започвайки от Шотландия. Той ще получи съболезнователно послание от депутатите в шотландския парламент и ще посети служба с катедралата „Сейнт Джайлс“ в Единбург.

На следващия ден кралят ще пристигне в Северна Ирландия, където ще приеме съболезнованията на местните законодатели в замъка „Хилсбро“ и ще присъства на служба в катедрала „Света Ана“ в Белфаст. В същия ден ще се проведе репетиция за транспортирането на ковчега с тленните останки на Нейно Величество от Бъкингамския дворец в двореца Уестминстър (Операция „Лъв“). Самата церемония ще се проведе на шестия ден след смъртта на монарха, а след пристигането на ковчега в двореца Уестминстър ще бъде организирана мемориална църковна служба.

След това ще започне изпълнението на операция „Перо“ – ковчегът с кралицата ще остане на катафалка в двореца Уестминстър в продължение на три дни, през които обществеността ще може да се прости с монарха. За ВИП лица ще бъдат определени специални времеви прозорци. Ще бъде отворена и онлайн книга за съболезнования. В същия ден ще се проведе и репетиция за държавното погребение.

На осмия ден след смъртта на Елизабет II новият крал ще се отправи към Уелс, за да получи съболезнованията на регионалните депутати и да посети служба в катедралата на Кардиф.

Десетият ден ще бъде обявен за ден на национален траур. Държавното погребение ще се състои в Уестминстърското абатство. На обед в цялата страна ще има минута мълчание. Ще бъдат организирани едновременно две траурни процесии – в Лондон и в Уиндзор. Нейно величество ще бъде погребана на територията на замъка Уиндзор, в мемориалния параклис на крал Джордж Шести.

Принц Чарлз все пак ще бъде крал Чарлз

При възкачването си на трона кралските особи могат да си изберат като свое кралско име всяко от личните си имена, информира „Бизнес инсайдър“.

Навремето, запитана какво име иска да носи като кралица, Елизабет Втора отговорила „Моето, разбира се, какво друго?“, разказват Артър Бусфийлд и Гари Тофоли.

Принц Чарлз можеше да стане „крал Филип“, „крал Артър“ (Артур) или „крал Джордж“. От резиденцията му обаче потвърдиха, че той е избрал името „Чарлз Трети“.

Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец. Той е втори в линията за наследяване на трона и става престолонаследник, когато дядо му крал Джордж VI умира на 6 февруари 1952 г., а майка му става кралица Елизабет II.

Чарлз чака и се готви да застане на трона през целия си живот – той вече е 73 години или доста над пенсионната възраст във Великобритания.

Крал Чарлз III

Очакваше се Камила да бъде „принцеса консорт“, а не „кралица“, но кралица Елизабет обяви през февруари 2022 г., че иска в бъдеще херцогинята на Корнуол да бъде известна като „кралица Камила“.

Към този момент все още не е ясно кога ще се проведе церемонията по коронясването на новия владетел на Обединеното кралство. В петък в 10:00 часа ще се проведе официално заседание на съвета по наследяване на престола, на което ще бъде провъзгласен новият суверен. Официалното обявление ще бъде прочетено в двореца Сейнт Джеймс и в сградата на Кралската борса в Лондон.

След обявяването на баща му за крал Чарлз III, принц Уилям ще стане официално престолонаследник на британския трон.

След около година ще има коронация

След определен период на траур, който може да продължи до една година, ще има коронация. Тя е силно церемониална и легитимността на Чарлз няма да зависи от нея, така че той може да реши и изобщо да се откаже от събитието. Ако обаче реши да не нарушава традицията, коронацията му ще се проведе в Уестминстърското абатство. Тя ще бъде водена отново от архиепископа на Кентърбъри. Тя ще струва на Великобритания милиарди

Цялото събитие ще бъде предавано по телевизията и стриймвано онлайн, из цялата страна ще има празненства подобно на кралската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 година.

Очаква се лидери на страни от целия свят да пристигнат в Лондон, за да засвидетелстват почитта си към кралицата.

Промените

Химнът „Боже, пази кралицата“ ще получи нови стихове или по-точно стари. Текстът отново ще гласи „Боже, пази краля“, както бе преди възкачването на Елизабет Втора на трона.

Служителите на реда ще се нуждаят от нови значки на шлемовете си, където в момента стоят инициалите на Елизабет Втора. Подобна промяна ще бъде направена и с униформите на военните.

Британските монети и банкноти носят лика на монарха, а портрети на Чарлз вече се подготвят. Цялата парична наличност обаче няма да бъде заменена за една нощ. За това ще бъдат необходими няколко години, както сега по-старите банкноти и монети се изваждат от обръщение постепенно. „Банк ъв Ингланд“ вече обяви, че парите с лика на Елизабет Втора остават законно платежно средство.

Паспортите и печатите също ще бъдат актуализирани Дори пощенските кутии трябва да се обновят.

Четвъртата колона на площад „Трафалгар“ в Лондон в момента е заделена за временни статуи и творби на изкуството. Бившият кмет на столицата Кен Ливингтън обаче бе заявил, че според него „четвъртата колона е запазена за кралица Елизабет Втора“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук