Атанас Зафиров
На снимката: Атанас Зафиров

„Тих преврат“ бе извършен в БСП вчера, след като дни по-рано Корнелия Нинова подаде оставката си като лидер на партията заради катастрофалните резултати на вота. В събота Националният съвет на столетницата се събра и излъчи Атанас Зафиров за временно изпълняващ председател до конгреса през ноември. За шеф на парламентарната група на „БСП за България“ беше избран Борислав Гуцанов. Така беше бламирана Нинова, която беше посочила Георги Свиленски.

Преди началото на Националния съвет Свиленски гостува в БНТ и заговори за „превратаджии“. В заговора той включи близки до Нинова зам.-председатели Кристиан Вигенин, Владимир Москов, Атанас Зафиров, както и организационния секретар Борислав Гуцанов.

Самата Корнелия Нинова не участва в Националния съвет и в навечерието му подаде оставка на цялото Изпълнително бюро. Час преди да започне съветът пък в събота тя пусна пост във фейсбук. Ето какво написа Нинова:

„Поех отговорността и подадох оставката си до всички структури и членове на БСП. Вчера я изпратих и до Националния съвет, който се събира днес. Заедно с нея подадох до Пленума и оставката на цялото Изпълнително бюро“.

Нинова посочи, че няма да участва в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияе по някакъв начин. И призова членовете на Националния съвет на БСП да потиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос.

Апелът й по никакъв начин не попречи на членовете на Националния съвет да извършат в събота „тихия преврат“ в БСП, който се готвеше отдавна. Зафиров отрече да е направен такъв.

„С днешните решения разбихме няколко лъжи – за някакъв преврат, който се извършва в партията и тъмни сили, които стоят зад организаторите на днешния Национален съвет“, каза Атанас Зафиров след края на заседанието. Той подчерта, че организаторите му са легитимното ръководство и легитимното Изпълнително бюро.

„С днешното заседание се върнаха колективното начало, правилата и уставът във функционирането на партията и противно на всички изписани лъжи, не е имало реваншизъм, рязане на глави, фалшиви делегати и т.н.“, добави Зафиров. По думите му всички решения на заседанието са взети с мнозинство над 100 гласа и са потвърдени решенията на Изпълнителното бюро на партията.

В БСП стартира пълен цикъл от четири избора, които ще приключат с конгрес през ноември, посочи още Зафиров. Избран е изпълняващ функциите председател на партия, както и работна група с председател Борислав Гуцанов, която да контролира и ръководи процеса по подготовката по протичането на цикъла избори.

За председател на парламентарната група на „БСП за България“ беше предложен и избран Борислав Гуцанов, а Драгомир Стойнев ще бъде предложен за зам.-председател на Народното събрание. На заседанието е избран и ръководител на делегацията на социалистите в Европейския парламент – Кристиян Вигенин, заяви Атанас Зафиров.

Според него започва процес на обединение и единство в партията и разговори в лявото политическо пространство за единение. На събора на Бузлуджа каним всички леви партии и движения да бъдем заедно и да сме единни, добави той.

Усилията ще бъдат насочени към затваряне на всички фронтове във и извън партията, тъй като трябва да се градят мостове, а не да правим така, че да сме в изолация, каза Борислав Гуцанов. Пътят е към отваряне на БСП, връщане на обидените, които по някакъв начин не са се почувствали на мястото си. По думите му България има нужда от силна лява партия.

Дали това ще се случи, след като Корнелия Нинова беше изолирана от съпартийците си, предстои да видим.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук