Педро Санчес
На снимката: Педро Санчес

Педро Санчес, лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП),  си осигури втори мандат като министър-председател. Връщането му на поста идва почти четири месеца след неубедителните общи избори през юли и беше осигурено след противоречив закон за амнистия на каталунските сепаратисти, който разгневи много хора в Испания, десни партии и магистрати и предизвика протести и бунтове.

Какво се случи на общите избори?

Санчес, който е известен с поемането на рискове, свика предсрочни избори, след като партията му и нейните коалиционни съюзници претърпяха поражение на регионалните и общински избори през май. Хазартът му се изплати: въпреки че завърши на второ място след консервативната Народна партия (НП), Испанската социалистическа работническа партия далеч надмина очакванията на мнозина.

НП победи, но не успя да постигне парламентарно мнозинство и не можа да събере необходимата подкрепа, за да състави правителство, дори с подкрепата на крайнодясната партия „Вокс“ и други по-малки партии. Този провал даде възможност на ИСРП и неговите партньори в левия алианс „Сумар“ да се опитат да сформират правителство.

Скоро след това стана ясно, че правителството на ИСРП – Сумар ще се нуждае от подкрепата на Конгреса и на по-малките регионални партии. Сред тях са и двете основни партии, подкрепящи независимостта на Каталуния, прагматичната каталунска републиканска левица (ERC) и твърдолинейната „Заедно за Каталуния“ (Junts) . ERC и Junts дадоха да се разбере, че ще подкрепят ново правителство на Санчес само в замяна на амнистия на стотици хора, участвали  в едностранния, незаконен референдум за независимост на Каталуния, организиран преди шест години. Сред тях е Карлес Пучдемон, бившият каталунски лидер, който ръководи Junts и който организира референдума, преди да избяга от Испания, за да избегне арест.

Защо това беше голяма работа?

Събитията от октомври 2017 г. хвърлиха Испания в най-тежката политическа и териториална криза от десетилетия. Това накара тогавашното правителство на НП да изпрати полиция в Каталуния, за да спре хората да гласуват на референдума за независимост. Тогава централното правителство уволни Пучдемон и неговата администрация и пое пряк контрол над региона.

Докато Пучдемон успя да избяга в Белгия, някои високопоставени активисти за независимост, включително и членове на неговия кабинет, бяха арестувани, съдени и хвърлени в затвора. Стотици други бяха глобени или обвинени. Пучдемон се превърна в омразна фихура за много испанци, които смятат, че стремежът му към независимост на Каталуния застрашава испанското единство, и че трябва да бъде върнат в Испания, за да се изправи пред правосъдието.

Според скорошно проучване 70% от испанците са против амнистията.

Защо Педро Санчес обеща амнистия?

Педро Санчес се нуждае от подкрепата на ERC и Junts, за да остане в правителството. Той е уверен, че противоречията между партиите ще избледнеят, и че мярката ще помогне за насърчаване на съвместното съществуване. Санчес беше яростно критикуван от десните си опоненти преди две години, когато помилва девет каталунски лидери за ролята им опитите за независимост, но твърди, че жестът е необходим, за да помогне за намаляване на напрежението.

Какво обхваща амнистията и за кого се отнася?

Проектозаконът, е внесен от Испанската социалистическа работническа партия в понеделник. Той обхваща периода от 1 януари 2012 г. до 13 ноември 2023 г., така че обхватът му да включва и незаконния референдум за независимост, последван от едностранното обявяване на регионална независимост.

Амнистията ще се приложи на 309 души и 73-ма полицаи, които са изправени пред наказателни дела за поведението си в дните преди и след референдума. Амнистията ще се прилага и за два случая на предполагаем тероризъм, включващи активистите за независимост на Каталуния, които блокираха пътища, железопътни линии и летището в Барселона през октомври 2019 г.

Въпреки че амнистията ще позволи на Карлес Пучдемон да се върне в Испания, а на някои от бившите му колеги да бъде вдигната забраната им да заемат публични длъжности, социалистите искат да подчертаят, че актът на помилване е доста по-общ. Той ще се приложи и за директорите на училища, изправени пред съд за това че са разрешили техните училища да бъдат използвани като избирателни секции, както и за държавни служители, пожарникари и полицаи, участващи в референдума.

Какво се случва след това?

Проектозаконът за амнистия, който може да бъде коригиран, когато премине през парламента се очаква да бъде одобрен от Конгреса, където Педро Санчес и неговите съюзници имат мнозинство. Но Народната партия контролира Сената, което означава, че може да забави приемането на закона. Тя атакува законодателството и го определи като погазване на върховенството на закона и призова ЕС да вземе отношение по въпроса. Законодателството беше критикувано и от испанските съдии, защото след одобряването му то ще се прилага за всеки отделен случай, което означава, че противоречията вероятно ще продължат.

*Текстът е публикуван в „Гардиън“. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук