Калифорнийските огнеборци продължават борбата с огъня в близост до град Рединг, на 600 км североизточно от Сан Франциско, а губернаторът на Калифорния Джери Браун заяви, че на спасителите ще бъде предоставено „всичко, което е нужно“, за да се помогне.

Заради разрастването на стихията още през първия месец на новата бюджетна година Калифорния вече похарчи около 130 милиона долара в борбата срещу огъня. тази сума представлява една четвърт от годишния бюджет за борба с пожари, предаде „Гласът на Америка“.

Пожарът, който бушува вече 11 дни, е шестият по големина в историята на страната, отбеляза МИА. Огнената стихия досега е унищожила повече от 1 500 сгради в Рединг и околностите му – град с 900 000 жители, който се намира на 260 км северно от Сакраменто.

Високите температури и сухото време правят борбата за потушаване на пожара по-сложна. Пожарникарите все пак успяха да намалят около 35% от смъртоносния пожар, при който загинаха 6 души, а 38 000 бяха принудени да се евакуират.

На юг от тези събития избухна нов пожар, който застраши град Коуел, намиращ се в близост до националния парк Мендосино. Този пожар е на около 64 километра от мястото, където други два пожара унищожиха територия, почти три пъти колкото Сан Франциско.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!