Замесеният в т.н. афера „Азербайджанската пералня” български представител в Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е бил отстранен от процеса за вземане на решение за отпускане на заем от 3,1 милиарда долара на Азербайджан, съобщава датският вестник Berlingske.

КАЛИН МИТЕВ

Изданието е източникът на документи от естонския клон на Danske Bank, уличаващи режима в Баку в източване на милиарди през офшорни фирми. С част от парите са финансирани европейски политици, за да лобират в полза на режима на Алиев. Съпругът на Ирина Бокова и български представител в ЕБВР Калин Митрев е получил 425 000 евро в швейцарски и български сметки, показа разследването водено от международния консорциум на разследващи журналисти OCCRP, както и водещи световни медии като Гардиън, Льо Монд и Зюддойче цайтунг.

Заемът отпуснат от ЕБРД на Азербайджан е за построяването на газопровода TANAP, част от южния газов коридор. Този проект е приоритетен за Европейския съюз, защото ще намали зависимостта от руския газ. Съветът на директорите на ЕБВР е одобрил заема, но българският представител Калин Митрев не е участвал в заседанието.

Говорител на ЕБВР е потвърдил пред Berlingske, че недопускането на Митрев от управленското решение е директно следствие от разкритията за парите получени от Митрев през „Азербайджанската пералня”.

 „Прокуратурата скоро ще изчисти името му”, заяви адвокатът на Митрев Сарош Завайла.

Лондонският адвокат на Митрев уточнява, че клиентът му сам е решил да си направи отвод от гласуването на заема за Азербайджан, за да няма съмнения за конфликт на интереси.

През годините Калин Митрев е посещавал многократно Азербайджан в компанията на съпругата си Ирина Бокова, за което свидетелстват многобройни публикации в местните медии и снимки с официални лица в присъствието на Митрев.

Завайла съобщил още, че се очаква бързо заключение на проверката образувана от българската прокуратура и НАП, които щели да изчистят името на Митрев от „обидните обвинения в пресата”.

Към днешна дата няма никакъв официален резултат от проверките, инициирани от Сотир Цацаров и НАП. Калин Митрев продължава да е представител на България в ЕБВР с подкрепата на финансовия министър Владислав Горанов и правителството.

Свързани статии:

Бокова отрича да е получавала пари от т.н. „Азербайджанската пералня”

Ирина Бокова с частна фирма в служебния апартамент на ЮНЕСКО в Париж

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук