Калоян Паргов
На снимката: Калоян Паргов

След вчерашното изказване на Крум Зарков, днес и Калоян Паргов, шефът на столичната организация на БСП, поиска оставката на председателя на БСП, заявявайки, че тя е на дневен ред по силата на изборните резултати.

Пред бТВ Паргов каза, че „БСП не издържа „поправителния“ на 11 юли. През април левицата изгуби около 200 000 от избирателите си спрямо резултатите от изборите през 2017 година, а на тези през юли изгуби още над 100 хиляди гласа. Така практически БСП се стопи наполовина, което беше мечтата на поколение демократи.

„Докато хората се бунтуваха на площадите, нашият фокус беше вперен вътре в нас и очевидно, че изпуснахме важни тенденции и процеси в обществото“, подчерта Паргов. Той смята, че тогава са се отцепили електорални маси.

Според него от партията са направили грешка, като не са показали категорична подкрепа за президента и вместо да излязат на площада, са останали да защитават интересите на гражданите в парламента. „Явно те не видяха това“, посочва председателят на БСП-София.

Паргов заяви, че оставката на Нинова е на дневен ред, но в същото време според него трябва да се направи анализ на ситуацията:

„Моделът, който тя въведе, имаше своя успех, но после нещо се случи 2020 г. След като през 2017 г. имаш 1 милион гласа и 2021 г. имаш най-големия спад и то в опозиция, явно повече не може да се работи така и има нужда от промяна.“

По въпроса с председателя на БСП се изказа и бившият министър, бивш кмет на Благоевград и член на Националния съвет на левицата Костадин Паскалев пред бТВ. Той смята, че Нинова трябва да се оттегли самостоятелно от председателския пост, да се избере от Националния съвет временно ръководство, което да подготви конгрес и следващи избори, в които ще участва БСП. Паскалев смята, че БСП няма как да оцелее, начело с Нинова.

Социалистът прогнозира, че ако БСП продължава така, на следващите избори партията може да падне под 10% и дори да изчезне от политическия живот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук