Камара на представителите
Снимка: Wikipedia

Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета за отбраната за следващата финансова година, който задължава правителството да засили санкциите срещу газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. 

Проектобюджетът на стойност 740 милиарда и 500 милиона долара беше подкрепен от общо 295 конгресмени, а 125 се обявиха против.

В документа са предвидени допълнителни мерки по отношение на чужденци, които съдействат за изграждането на двата газопровода.

Часове преди приемането на проектобюджета Белият дом обяви, че Тръмп ще наложи вето заради някои негови клаузи, включително за преименуването на военни бази и ограничаване на използването на средства за Афганистан.

Тази седмица Сенатът трябва да одобри своята версия на проекта. След това ще бъде свикана комисия, която да договори подробностите по двата проекта.

Целият процес обикновено продължава до есента или началото на зимата.

Санкциите срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“

В края на декември 2019 г. президентът Доналд Тръмп одобри военния бюджет за текущата година, който задължава американската администрация да въведе санкции срещу двата проекта.

Поправката предвижда рестрикции спрямо чуждестранни лица, които съдействат при продажбата, наемането или предоставянето на плавателни съдове за полагане на тръби, предназначени за изграждането на „Северен поток – 2“ и „Турски поток“.

Миналата седмица върховният представител по външни въпроси и политика за сигурност на ЕС Жозеп Борел заяви, че Евросъюзът се обявява категорично против едностранните санкции и заплахите за тяхното прилагане от страна на САЩ, тъй като засягат интересите на европейски компании, включително и по отношение на двата газопровода. Според него, подобни мерки са в разрез с международното право.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук