Камара на представителите
Снимка: Wikipedia

Камарата на представителите на САЩ отново одобри проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 година в размер на 740 милиарда долара, като така отхвърли  ветото на президента Доналд Тръмп. Предстои бюджетът да бъде подложени на гласуване по-късно днес и от Сената. Ако получи подкрепа това ще бъде първият път, в който се отхвърля вето на президента Тръмп.

Документът предвижда санкции срещу Русия по проектите за газопровод „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Тръмп блокира законопроекта на 23 декември.

„Документът не включва важни разпоредби за националната сигурност, съдържа точки, които обиждат нашите ветерани и военна история, противоречи на усилията на администрацията да осигури приоритети на САЩ в областта на националната сигурност и външната политика“, са част от мотивите на президента, изпратени до Камарата на представителите, разпространено по това време.

Проектът предвижда отпускане на 635,5 млрд. долара за основни нужди на Пентагона, 26,6 млрд. долара за изпълнение на програми в областта на националната сигурност чрез Министерството на енергетиката и 69 млрд. долара за операции в чужбина. През финансовата 2020 г. бюджетът е бил 738 млрд. долара, а през 2019 г. – 716 милиарда долара

Президентът разкритикува проекта за липсата на клауза за отмяна на раздел 230 от Закона за комуникационната етика от 1996 г., който защитава технологичните компании от правни действия за публикуване, изтриване или модериране на генерирано от потребителите съдържание.

Друга важна причина за блокирането на документа са разпоредбите за задължителното преименуване на военни съоръжения, кръстени на лидерите на Конфедеративните щати на Америка по време на Гражданската война в Америка (1861-1865), и отричане от всякакви други символи на робовладелския Юг.

Тръмп също не беше доволен от точките, свързани с ограниченията за намаляване броя на американските войски в Афганистан, Република Корея и Германия.

Законопроектът включва разширяване на санкциите по газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Съдържа разпоредби, които допълват европейския Закон за енергийната сигурност от 2019 г. с подраздел за изясняване и разширяване на едностранните ограничения върху строителните проекти на магистрали. Освен това има ограничения срещу Турция за закупуване на руски зенитно-ракетни системи С-400.

Текстът на законопроекта се отнася до предоставянето на 250 милиона долара на Украйна (срещу 300 милиона долара година по-рано) „като част от инициативата за съдействие за сигурност, която ще отиде за подкрепа и помощ на украинските въоръжени сили“.

Проектът също така споменава необходимостта от въвеждане на свръхзвукови технологии в рамките на три години. В същото време депутатите увеличават бюджета на Агенцията за противоракетна отбрана със 130 милиона долара. Тези средства, както съобщава вестник „Defense News“, ще бъдат използвани за създаване на ново съзвездие от спътници, проследяващи свръхзвуково оръжие.

Има клауза и за Договора за „открито небе“: Пентагонът и Държавният департамент трябва да изготвят доклад за това как да компенсират информацията, предоставена на Вашингтон, преди да се оттеглят от споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!