Камарата на общините в Канада прие закон в стил „Магнитски“, който има за цел да наложи ограничителни икономически мерки спрямо чуждестранни граждани, отговорни за нарушения на правата на човека.

Законът бе одобрен от Камарата на общините с 277 гласа „за” и нито един „против”. За да влезе в сила, документът трябва да бъде подписан от генерал-губернаторът Жули Пайет, което формално изисква време от две седмици.

Законът е насочен срещу служебни лица от Русия, Венецуела, Иран, Виетнам и Мианмар, които нарушават човешките права в своите страни и перат пари в Канада.

По-рано руското външно министерство изрази дълбоко разочарование в плановете на Канада да приеме закона.

„В голямата си част законът е копиран от американския законопроект, наречен на името на Магнитски и води до по-нататъшно влошаване на връзките между Русия и Канада. Това няма да остане без подходящ отговор”, обяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

Русия многократно е предупреждавала Канада за приемането на закона. По-рано ръководителят на комисията за държавен суверенитет на Съвета на Руската федерация Андрей Климов заяви, че евентуалното приемане от страна на канадския парламент на такъв акт ще бъде „неприятелска стъпка” към Русия, водеща до отговора на Москва.

Законът „Магнитски”

Законът  Global Magnitsky Human Rights Accountability Act (или законът „Магнитски”), съществува от 2012г. и носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който почина през 2009г. при съмнителни обстоятелства в предварителния арест в Русия. С този закон се даде възможност правителството на САЩ да налага санкции предимно на руски граждани – лица, свързани не само със смъртта на Магнитски, но и с корупционните схеми, в които участват висши държавни служители, които адвокатът се бе заел да разкрие.

През годините под ударите на закона попаднаха десетки представители на руския бизнес и властовия елит. Това пък принуди Москва да предприеме „ответен удар”. Така през 2013 г. се появи законът „Анти-Магнитски”, въз основа на който руснаците започнаха да санкционират американски граждани, за които се смята, че са „нежелани” на руска територия.

И така до 2016 г. – тогава първоначалният вариант на закона „Магнитски” претърпя в САЩ сериозни промени и придоби „глобален облик”. Сега той вече е основание по него да се налагат санкции не само на руски граждани, но и от държави от целия свят.

Според закона на санкциониране подлежи „всяко чуждестранно лице”, за което въз основа на „достоверни доказателства” се установи, че е замесено в убийства, изтезания или грубо нарушаване на международно признати човешки права, или са засегнати лица, извадили наяве случаи на корупция и незаконна дейност на държавни служители. Отговорност може да се търси и от държавни служители, които са участвали в корупционни схеми, включително и за присвояване на чужди активи за лична изгода, както и срещу всеки, който е подпомагал, спонсорирал или предоставял някаква подкрепа за тази корупционна дейност.

Санкциите се налагат еднолично, по решение на президента на САЩ. И са две: недопускане на територията на САЩ (което означава отмяна или неиздаване на американска виза) и блокиране на банкови сметки или имущество, което се намира там. Законът няма как да действа извън територията на Щатите, затова и мерките, които могат да се налагат по него, са ограничени на територията на САЩ.

Производството започва по искане до президента, което обаче трябва да е подписано от политически лица: председатели и членове на комисии в Конгреса или Сената на САЩ, при това принадлежащи към различни партии – целта е да се осигури политически консенсус за искането. И трябва да съдържа достатъчно достоверни доказателства.

Решенията на президента за налагане или прекратяване на такива санкции са публични – той се отчита за тях пред Конгреса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!