Обобщаваме ситуацията с войната в Украйна от последното денонощие.

Киев осъди „грешката“ на Берлин, след като германската полиция конфискува гигантско украинско знаме, издигнато от демонстранти пред Мемориала на съветската армия в германската столица.

Полицията заяви, че това е направено, за да се гарантира, че възпоменателната церемония за Втората световна война ще остане мирна след забраната за излагане на знамена или военни символи на 15 мемориални обекта в Берлин.

Но украинският външен министър Дмитрий Кулеба пише в Туитър. „Дълбоко невярно е те да се третират еднакво с руските символи“.

Евакуираните от „Азовстал“ достигнаха Запорожие

Осем автобуса, превозващи 174 цивилни от Мариупол, включително 40 евакуирани от обсадения стоманодобивен завод „Азовстал“ на черноморското пристанище, пристигнаха в контролираната от Украйна Запорожие.

Евакуираните, някои от които с малки деца, напускат белите автобуси, които са ги превозили до паркинга на търговски център. Хуманитарни работници ескортират възрастни хора, включително жена в инвалидна количка.

Канада предоставя военна помощ на Украйна в размер на 38,7 млн. долара

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че страната му ще предостави на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 38,7 млн. щатски долара.

„Днес министър-председателят обяви допълнителни мерки и инвестиции за продължаване на подкрепата за Украйна, включително: допълнителна военна помощ в размер на 50 млн. долара, следвайки неотдавнашните доставки на артилерия, боеприпаси и леки бронирани граждански автомобили: 18 камери за безпилотни летателни апарати, включително сервизна поддръжка и ремонт, сателитни изображения с висока резолюция на стойност 11,62 млн. долара.

Ще бъде доставено допълнително стрелково оръжие и свързани с него боеприпаси на стойност до 774 848 долара и допълнителни боеприпаси за гаубица M777″, се казва в изявление на уебсайта на канадския премиер.

САЩ наложиха санкции на ръководители на Сбербанк и Газпромбанк

Съединените щати решиха да наложат санкции на осем ръководители на Сбербанк и на още 27 от Газпромбанк, както и ограничения на Московската индустриална банка и десет нейни дъщерни дружества. Това се казва в информация на Белия дом във връзка с намерението на САЩ и ЕС съвместно да наложат допълнителни ограничителни мерки срещу Русия.

„САЩ наложиха санкции на осем мениджъри на Сбербанк, най-голямата руска финансова институция с уникално значение за руската икономика, която притежава около една трета от всички руски банкови активи; на 27 мениджъри на Газпромбанк – голяма руска банка, която подпомага дейността на Газпром, един от най-големите износители на природен газ в света; и на Московската индустриална банка и 10 от нейните дъщерни дружества“, се казва в доклада.

Правителството на САЩ обаче подчертава, че не става дума за блокиране на операциите на Газпромбанк или замразяване на нейните активи. „Не налагаме санкции на Газпромбанк по същия начин, както на Сбербанк, ВТБ или друга голяма [руска] банка. Не става дума за пълна блокада. Не замразяваме активите на Газпромбанк, не забраняваме никакви транзакции с Газпромбанк“, обясни високопоставен служител на американската администрация по време на специален телефонен брифинг за журналисти във връзка с решението за налагане на настоящите ограничения.

Япония ще се откаже от руския петрол

Япония е единна с другите страни от Г-7 в решението си да откаже вноса на руски петрол, въпреки че подобно решение е трудно за Токио. Японският министър-председател Фумио Кишида заяви това на онлайн среща на лидерите на асоциацията.

„За Япония, която разчита на внос на повечето си енергийни ресурси, това е трудно решение. Но сега единството на Г-7 е по-важно от всякога“, цитира думите му телевизионният канал NHK.

В съвместно изявление след онлайн срещата Г-7 се ангажира постепенно да прекрати зависимостта си от вноса на енергийни източници от Руската федерация, като подчерта, че ще постигне това по организиран начин.

Зеленски се срещна с ръководителя на Бундестага в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски проведе среща с председателя на германския Бундестаг Бербел Бас, която посети Киев. Това съобщава пресслужбата на украинския лидер.

Държавният глава отбеляза важността на посещението й в Украйна в този труден момент и в специален ден – Денят на паметта и помирението.

Зеленски благодари на Германия, че подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Президентът на Укарйна подчерта, че страната очаква силно и уверено лидерство от страна на Германия, която да помогне на страната „в борбата срещу руския агресор“.

Страните обсъдиха преди всичко по-нататъшната отбранителна помощ за Украйна от страна на Германия, както и засилването на санкциите срещу Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук