Народното събрание избра Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Гласуваха 218 депутати, за бяха 148, против – 66, въздържаха се четирима. Пламен Димитров е кандидатура на ГЕРБ, подкрепен от „Обединени патриоти“.

Той в момента е шеф Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), която ще стане част от новия антикорупционен орган.

Димитров е роден през 1976 г. в София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2001 г. Кариерата му започва в Столичната следствена служба през 2002 г., разследва стопански и криминални престъпления. По-късно е прокурор в Софийската районна прокуратура.

През 2008 г. Димитров не успява да стане съдия. През 2009 г. е командирован в Софийската градската прокуратура. След това стига до Върховната касационна прокуратура, където става част от специализирания екип за корупционни престъпления. Сред делата, по които работи, са тези за „Софийски имоти“, разследването срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер.

В края на 2011 г. Димитров печели конкурс за прокурор в Специализираната прокуратура. Поканен е за заместник-министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ по времето на министър Диана Ковачева. Димитров остава в правосъдното ведомство, където отговаря за затворите, до януари 2013 г. Същата година е назначен от премиера Бойко Борисов за председател на КОНПИ.

Според вносителите на номинацията на Димитров именно качествата, които той е показал като ръководител на комисията, го правят годен да бъде начело на новата структура. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ пишат в своите мотиви, че Димитров притежава „професионален опит, авторитет и доказано желание да се бори срещу организираната престъпност, проявите на корупционно поведение, защитата на правата на гражданите“.

В концепцията си за ръководене на новото антикорупционно звено, която той представи на изслушване пред депутатите миналата седмица, пише:

„Намирам за изключително важно борбата с корупцията да започне първо вътре в системата – на новата антикорупционна комисия, която е гаранция, че само честни и почтени хора ще прилагат антикорупционния закон. Към настоящия момент с моя заповед работна група разработва правилата, по които ще се извършват проверките за почтеност“.

Пълния вариант на текста може да прочетете ТУК.

За кандидата на БСП Николай Николов гласуваха за 79 депутати, против бяха 62 и 73 народни представители се въздържаха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!