Републиканецът Майк Пенс: Повече оръжия за Украйна! И по-бързо!

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, заяви, че изцяло подкрепя Украйна в борбата й срещу руската агресия. Републиканецът дори разкритикува демократа Байдън, че недостатъчно поддържа защитаващата се страна и се обяви за усилване на военната помощ. Според него военната подкрепа за Украйна отговаря на националните интереси на Щатите, съобщи БиБиСи.

Вчера Майк Пенс, вицепрезидент на Тръмп в предишния мандат, обяви намеренията да се включи в президентските избори през 2024 г., което значи, че се изправя именно срещу Доналд Тръмп в предварителните избори в Републиканската партия.

На среща с обществеността, предавана пряко от телевизия CNN, Пенс заяви, че САЩ трябва да снабдят Украйна с всичко, което й е необходимо, за отблъсне руската агресия и да си върне окупираните от Кремъл територии. Това е крайно категорично изявление и в Киев ще са доволни от него. Някои републикански сенатори неведнъж се обявяваха за намаляване и дори прекратяване на подкрепата за Украйна. Самият Доналд Тръмп пък обещава с нелеп оптимизъм, че той лично ще спре войната за 24 часа с някакви имагинерни „преговори“.

Знам, че някои хора наричат войната в Украйна „териториален спор“. Не е така. Това е непровокирана от нищо руска агресия. Настоявам Съединените щати да продължат да обезпечават доблестните украински войници с всички ресурси, от които те се нуждаят“, заяви Майк Пенс.

Според Пенс настоящият президент Джо Байдън по недопустим начин бави предоставянето на военната помощ и напомни, че Вашингтон до днес не е предал на Украйна обещаните през януари танкове „Абрамс“. „И досега чакаме някой да достави на Украйна изтребители F-16″, добави той.

По неговите думи САЩ не бива да забравят своя дълг да подкрепят свободата и демокрацията по света. „Това не е наша война, но борбата за свобода – това е наша работа“, заяви Пенс.

Бившият вицепрезидент настоя и за по-твърда линия на Щатите към Владимир Путин. Той напомни, че лично се е срещал с Путин, гледал го е в очите и му е казвал неща, които онзи никак не се радвал да чуе.

Всеки, който си мисли, че Владимир Путин ще се спре, ако успее да разгроми Украйна, дълбоко се заблуждава. Той няма никакво намерение да спира. И дава ясно да се резбере, че има намерение да възстанови старата съветска сфера на влияние над Източна Европа“, заяви категорично Майк Пенс.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук