Още от създаването на Европейския съюз, в него се борят две основни политически тенденции. Едната е за т.нар. „повече Европа”, а другата е за повече самостоятелност на отделните страни, както в икономиката, така и в останалите обществените дейности – „по-малко Европа”. Привържениците на „повече Европа” искат обща минимална работна заплата, обща прокуратура, общи външни и вътрешни политики, а другите – точно обратното. Интересът на България в тази сложна „игра”, поне на този етап, е да има „повече Европа”, така че страната ни да получи своето място и в Шенген, и в еврозоната, както и своя дял от икономическия просперитет на Европа. Ако победи тенденцията за „по-малко Европа”, е почти сигурно, че Европа ще стане на няколко скорости и България ще остане незабележима, в нейната периферия, след което страната ни лесно може да се поддаде и на още по-неприятни изолационистки и неевропейски сили. Такъв беше и снощният дебат – една част от кандидатите, сред които Вебер, Тимерманс и либералите, които ще направят вероятното ново мнозинство в новия Европейския парламент, бяха за „повече Европа”.

Кандидатите в надпреварата за председатели на Европейската комисия, на мястото на Жан-Клод Юнкер, влязоха в сблъсък по редица теми, сред които икономиката, имиграцията и бъдещето на ЕС на специален дебат в Брюксел.

Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия и една от най-известните фигури, които се борят за поста, изложи своята визия за икономическата „отговорност“ и стабилността в блока.

Но пламенният Франс Тимерманс, кандидатура на Партията на европейските социалисти, каза, че нищо по-малко от общоевропейската минимална работна заплата няма да създаде икономически растеж.

Под силните аплодисменти от страна на публиката, той също така призова програма „Еразъм“ да бъде разширена, за да стигне до всеки младеж в Европа.

Нико Кю, ръководител на групата на европейската левица, заяви, че ЕНП и партньорите й са били на власт от дълго време и са били „напълно неподготвени“ за справяне с младежката безработица.

Ръководителят на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа Ян Захрадил заяви, че ЕС трябва да отстъпи и да позволи на бизнеса да създава работни места.

Той каза, че „старата и остаряла схема на все по-тесния съюз“ на Юнкер е приключила и предложи ЕС, който е „мащабен, гъвкав, децентрализиран и който уважава всички свои членове, големи или малки“.

Ска Келер от Европейската зелена партия заяви, че строгите мерки са „голяма грешка“ и „удар за това европейско обещание, че можем да създадем просперитет само заедно“.

Тя също така се противопостави на част от другите кандидати, които предложиха по-дълги срокове за намаляване на въглеродните емисии.

Маргрете Вестагер от Алианса на либералите и демократите за Европа, заяви, че приоритетът на Европа трябва да е да принуждава компании като „Амазон” да плащат справедливия си дял от данъка.

Вестагер призова също ЕС да бъде „по-твърд“ в търговските си сделки, за да отрази статута на Европа като най-големия икономически блок в света.

Въпреки това, Келер заяви, че свободната търговия не трябва да води до никакви разходи.

Относно Брекзит и възхода на популизма, Тимерманс каза, че основните партии трябва да работят за взимане на гласовете от националисти и популисти. „Днес Обединеното кралство прилича на игра на тронове на стероиди. Това се дължи на политиката на разделяне.“

Вебер каза, че „хората чувстват, че Европа не е тяхна Европа. „Искам да променя това“, каза той, и предложи механизъм за блокиране на средства от страни“, които не са готови да спазват нашите основни принципи „.

Очаквайте подробности!

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!