Карл Нехамер

Австрийският канцлер Карл Нехамер проведе днес в Москва „директни, открити и трудни“ разговори с руския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс.

В изявлението си Нехамер – първият лидер на ЕС, който се среща с Путин, откакто той нареди на войските си да нахлуят в Украйна – е цитиран да казва:

„Това не беше дружеска среща.“

Нехамер заяви, че най-важното му послание към руския лидер е, че войната трябва да приключи, защото „в една война има само губещи, независимо от коя страна си.“

Говорител на Нехамер заяви, че срещата се е провела в официалната резиденция на Путин в Ново Огарьово край Москва. Австрийските медии съобщиха, че тя е продължила около 90 минути.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви по-рано днес, че целта на пътуването е да се пледира за създаването на хуманитарни коридори, които да облекчат „ада“, причинен от войната в Украйна.

Коридорите ще бъдат предназначени за евакуация на цивилни граждани, попаднали в капан в места като град Мариупол, и за „международните хуманитарни организации, които ще могат да извършват своята работа

Въпреки че Австрия по принцип поддържа по-тесни връзки с Москва, отколкото много други държави от ЕС, напоследък случаят не е такъв.

Нехамер изрази солидарност с Украйна във връзка с руската инвазия и осъди очевидните руски военни престъпления там. Неговото правителство се присъедини към други държави от ЕС в изгонването на руски дипломати от Виена.

Докато се провеждаха разговорите, руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва няма да спре военните си операции преди следващия кръг от мирните преговори с Украйна.

В интервю за „Россия-24“ той каза, че не вижда причина преговорите да не продължат. „Президентът [Владимир Путин] неведнъж е подчертавал, че ние предпочитаме преговорите“, казва той.

Лавров защити руската инвазия и заяви, че тя има по-широки последици отвъд самата Украйна. „Нашата специална военна операция има за цел да сложи край на безразсъдното разширяване на целта на САЩ за пълно господство… на международната арена“, казва той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук