ДПС Мустафа Карадайъ
На снимката: лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

В извънредно изявление председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изрази недоумението на своята партия, че протестиращите се преместили демонстрациите пред нейната централа, а за насочване на протеста срещу опозиционната по думите му партия имало множество сигнали от структурите й. Лидерът на ДПС потвърди, че неговата политическа организация подкрепя правото на протест и подчерта, че тя „от 4 години“ иска оставката на настоящия кабинет, докато сегашните организатори са били „клакьори на ГЕРБ“.

Изявлението на Карадайъ обаче очевидно неглижира факта, че от самото начало чест мотив на протестите са не само оставките на премиера и главния прокурор, но противопоставянето срещу лидерите на движението Доган и Пеевски, които протестиращите смятат за сенчести партньори на управлението. Самите протести пък започнаха след акцията на Христо Иванов в лятната резиеднция на Ахмед доган в Росенец.

„Десетки декларации получихме от нашите структури в страната и европейската либерална общност, след като организаторите на протеста срещу правителството решиха, че могат да насочат протеста срещу ДПС – опозиционната партия. Трудно е да се приеме за нормална ситуацията, при която протестиращите в името на законността си позволяват да поругават национални символи като герба и трибагреника.

Трудно е да се обяснят такива процеси, те показват липса на ясна визия, идеи в организаторите на протеста. Анти ДПС кампаниите обикновено означават това – опит за акумулиране на енергия. Нашите структури остро осъждат този вандализъм, който няма място в демократична България по време на мирен протест.

ДПС е националноотговорна партия и от създаването си, ДПС неотклонно изпълнява своята мисия. Приоритетите на България са НАТО и ЕС, това е факт днес, но доколко гражданите и обществото, политиците и управляващите, и опозиция, и протестиращи сме европейци и споделяме европейските ценности. Преди 11 г. ДПС предупреди най-лошото е мутризацията на политиката. От 4 години ДПС последователно иска оставката на това правителство. Организаторите на протеста, които до вчера бяха клакьори и клиентела на ГЕРБ, днес се сетиха и направиха голямо откритие – протест срещу властта пред централа на опозицията с поругаване на национални символи.

Призивът ни за диалог и търсене на изход от политическата криза, съчетана със здравна, социална и икономическа криза, не го чуха от различните страни на барикадата. С анти ДПС постановки идват на власт, с анти ДПС кампания се задържат на власт и си тръгват от властта, и с анти ДПС риторика се опиват да станат център на медийния интерес.

Кандидат-политици или нереализирани политици се опитват да ползват ДПС като трамплин за властовите си амбиции, подчерта още лидерът на ДПС и допълни, че отлагането на решенията днес може да бъде с тежки последици по-нататък“ – заяви карадайъ.

На въпрос дали от ДПС ще призоват Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да обсъдят кризата на държавническо ниво, Карадайъ отговори:

„Изходът от политическата криза изисква диалог. За да се получи този диалог, ние сме предложили нашите искания и те, към днешна дата, все още са актуални“.

Лидерът на ДПС се похвали и с резултатите на партията на провелите се тази неделя частични местни избори в страната.

„Четохме заглавия по медиите кой, как, кого разбил и разгромил. Тази седмица имаше първи тур на частични избори на 24 места. Резултатът е следният: На първи тур ГЕРБ има 9 спечелени избора, ДПС има 7 спечелени избора, БСП има 3, БЗНС – 1, „Да, България“ – 1, един инициативен комитет има два втори тура. Справка – ЦИК. ДПС на тези избори имаше 10 кандидати във всички 24 избора, при 7 спечелени на първи тур, т.е. 70% от участието на ДПС. Ако ползваме терминологията на други политически сили, можем да кажем, че ДПС разгроми, разби БСП и ГЕРБ, както и всички останали в 7 от изборите. Но ние няма да ползваме тази терминология“, каза Карадайъ.

Той отправи критики и към премиера, и председател на ГЕРБ Бойко Борисов за едно от многобройните му посещения в страната, което е съвпаднало с деня на размисъл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!