До края на годината трябва да има сключен договор за строежа на нови патрулни кораби за Военноморските сили.

Това каза във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той участва в тържествата по случай 140-та годишнина на Военноморските сили.

Каракачанов припомни, че стойността на проекта е 820 милиона лева без ДДС, а към изпълнението му проявяват интерес три фирми от България, Германия и Италия.

„През последните няколко години се работи непрекъснато за подобряване на социалния статус на военнослужещите”, допълни Каракачанов.

По думите му ще бъде направено всичко възможно повишение на заплатите с 10 процента да има и през 2020 г.

Министърът каза още, че проектозаконът за доброволната военна служба е готов и предстои да бъде внесен за гласуване в парламента.

За големия проект за сухопътните войски министърът посочи, че вече са изпратени писма до 4-те фирми, които проявяват интерес. Очаква се те да представят своите оферти. По думите на Каракачанов, ако всичко се движи по план, проектът може да бъде финализиран до април 2020 г.

Обсъжда се вариант Военноморските сили да получат възможност да придобият още минни ловци, втора ръка, допълни командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. Според него това ще позволи на военните моряци продължително изпълнение на задачите им. Михайлов уточни, че обикновено във флота се поддържат три кораба от един клас. ВМС вече имат един – „Цибър“, затова имат нужда от още два минни ловци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!