Красимир Каракачанов
На снимката: военният министър Красимир Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очаква, че през лятото можем да имаме сключен договор с „Локхийд Мартин“ за доставката на изтребителите F-16. Той припомни, че сделката първо трябва да се разреши от американския Конгрес. Според него, ако преговорите продължат с тази интензивност, до началото на юни американските законодатели могат да гласуват това решение.

Каракачанов разясни процедурата, която тече в САЩ: Когато те направят своето предложение до американския Конгрес, той трябва да реши до каква сума ще разреши на американското правителството да сключва договор. Министърът предупреди, че обикновено Конгресът гласува по-голяма сума.

„Ако ние в момента говорим за цената, която ни е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв., няма да се учудя ако американските законодатели гласуват по-голяма сума, но това не означава, че това ще бъде стойността на договора. Става въпрос за един аванс, който се дава, за да може правителството при възникване на допълнителни искания от наша страна, ако такива възникнат, да бъдат изпълнени. Американският Конгрес трябва да разреши тази сделка и да даде таван на сделката колко максимум, до какви пари максимум може да се продаде въоръжение американско на България. Това е практика спрямо всички страни, не касае само нас”, обясни Каракачанов.

В преговорите участват още три министерства – на външните работи, икономиката и финансите. Ако преговорите продължат с тази интензивност, не е изключено до началото на юни Конгресът да е гласувал това разрешение.

„Оттук нататък договорът да бъде представен в България, за последно обсъждане и да се стигне към неговата ратификация”, каза българският министър на отбраната.

Каракачанов посочи, че имаме три възлови момента, на които ние държим:

1. ориентировъчната цена, която е гласувал парламентът от 1,8 млрд. лв;

2. поддръжката – индустриалното сътрудничество;

3. срокът за доставка, който ние сме заложили 24 месеца, може максимум да бъде отсрочен да кажем с една година, т.е. още 12 месеца.

„Когато разговарях в Мюнхен с „Локхийд Мартин“, те ме увериха, че в рамките на 36 месеца от подписване на договора, те могат да доставят самолетите – каза – … Когато те получат одобрението от техния Конгрес, следва да ни представят проект за договор, по който договор ние също ще коментираме. Така че мине ли се през Конгреса, процедурата става по-бърза.“

Запитан дали това лято може да има сключен договор, Каракачанов заяви, че е логично е да се очаква това да стане, „ако се движим с тези темпове“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!