кворум, Каракачанов
на снимката: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предложението за неговата оставка, дошло от неговия коалиционен партньор Сидеров, ще бъде разгледано на коалиционен съвет. Министърът дори иронизира лидера на „Атака“.

„Предложението на Волен Сидеров да си подам оставката като вицепремиер е творческо. Продължавам да мисля творчески върху неговото предложение. Очаквам неговото творческо предложение да бъде развито на коалиционен съвет във вторник и след неговото провеждане ще кажа моето решение“ – каза министърът на отбраната по бТВ.

Той уточни, че няма време за творчество, каквото има неговият коалиционен партньор от „Атака“, защото по цял ден е зает с работа в министерството на отбраната.

„Нека си отговорим до вторник на един въпрос: кой ни бута към съдбата на Реформаторския блок?“, попита Каракачанов, коментирайки, че „Обединените патриоти“ се обезличават в коалиция с ГЕРБ.

Според Каракачанов не е логично „Атака“ и ВМРО да имат свои министри във властта, а НФСБ на Валери Симеонов да нямат.

Би било редно на коалиционния съвет във вторник Валери Симеонов да предложи името на новия вицепремиер. Според Каракачанов има два подхода:

1. да бъде издигнат един от техните депутати в парламента;

2. да потърсят обществена фигура.

„Ако кандидатурата е подходяща, ще я подкрепим. Ако не е, ще го кажа със съответните аргументи, но няма да бъде през медиите“, уточни вицепремиерът.

Той не изключи нито един вариант за развитие на събитията по време на коалиционния съвет, включително и да хвърли оставка.

„Ако наистина се държим като патриоти, а не като хора, преследващи личните си интереси, аз съм готов да се явим заедно на евроизборите“, каза Каракачанов.

Той заяви, че не е обсъждано официално предложението Волен Сидеров да бъде водач на листата за евроизборите, но сподели, че има такава хипотеза. Каракачанов призна, че в патриотичната коалиция има проблеми и че ГЕРБ проявяват разбиране към това:

„Към момента, въпреки че нашата коалиция „Обединени патриоти“ се държи доста странно в парламента, ГЕРБ се държат доста толерантно към нас. Има наложителност нашата програма за управление да бъде актуализирана. Трябва приоритетно да изведем темите като повишение на доходите и развитие на бизнеса. Една част от хората в момента протестират напълно основателно, а други са за шоуто. Нека да има протести, но те да не бъдат за сметка на обществото. Нека кажем, че голямата част от обществото не виждат алтернатива на управлението“, заяви лидерът на ВМРО.

По отношение на бъдещето на коалицията и резултатите от предстоящия коалиционен съвет във вторник, Каракачанов отговори изчерпателно, като каза, че „или продължаваме заедно, или не продължаваме заедно“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!